Torre de O̱a Rioja Crianza 'Finca San MartÌ_n'

€13,95
Artikelnummer: 1262

In 1985 kocht een zakenman uit Cuba vijftien hectare aan wijngaarden in PÌÁganos (Laguardia). Hij had er een neus voor; vandaag de dag staat dit nog steeds bekend als de meest gewilde grond in de Rioja Alavesa, het Baskische gedeelte van de Rioja wijnstreek. De beste aankoop uit zijn leven werd tien jaar later gevolgd door de beste verkoop uit zijn leven. Torre de O̱a, in 1995 gegroeid tot 45 hectare, werd gekocht door niemand minder dan La Rioja Alta.

åÊ

Torenhoge ambities
La Rioja Alta voerde een aantal veranderingen door. De 2% aangeplante cabernet sauvignon werd verwijderd en er werden nieuwe wijngaarden rondom Finca San MartÌ_n aangekocht. In 2005 werd de talentvolle Julio SÌÁenz aangesteld als oenoloog, en nog in datzelfde jaar kwam hij met een nieuwe aanpak. Elk afzonderlijk perceel wordt nu apart gevinificeerd en gerijpt, zodat er steeds meer kennis beschikbaar is over de kwaliteiten van de afzonderlijke stukken grond. Met deze kennis worden alleen de druiven geselecteerd die aan de strengste eisen voldoen, en heeft Torre de O̱a de lat aanzienlijk hoger gelegd. Ook de houtrijping kreeg een extra dimensie; naast Frans en Amerikaans eiken wordt er nu ook voor een gedeelte eikenhout uit de Kaukasus gebruikt.

åÊ

Een geprezen terroir
Het doel van Torre de O̱a is om het terroir te laten spreken. De typerende kalk/klei-bodem van deze wijngaarden produceert kleine trossen met losse druiven, resulterend in een geconcentreerde, aromatische most met veel complexiteit. (Inter)nationale wijncritici als Robert Parker en Jos̩ Pe̱in bekronen de resultaten met consequente scores boven de 90 punten.

åÊ

Vinificatie

Alcoholische fermentatie in rvs gedurende 16 dagen, gevolgd door spontane malolactische fermentatie gedurende 78 dagen. Wekelijkse battonage. De wijn wordt 16 maanden gerijpt op Amerikaans (60%) en Frans eiken (40%). Tijdens de rijping wordt de wijn drie keer overgestoken volgens traditionele methoden

åÊ

Smaakimpressie

Beoordeeld met 91 punten door zowel Robert Parker, James Suckling en Andr̩s Proensa en 90 punten door Jos̩ Pe̱in. Verleidelijke en intense neus met tonen van pruim, rood fruit en laurier. Fris mondgevoel met een mooie balans tussen het rijpe fruit, het kruidige hout, goede tannine en de levendige zuren.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen