Francois Cotat Chavignol Les Caillottes Sancerre

€33,95
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Cotat heeft wijngaarden op de beste hellingen.
De klei met kalkgrond noemt men hier 'Terres Blanches' en bevat schelpjes.
De wijngaarden liggen zo steil dat alleen met de hand kan worden gewerkt, met een minimale bemesting worden de wijnstokken niet geforceerd tot produktie.

Er wordt altijd zo rijp mogelijk geoogst, ze zijn meestal de laatste in de streek...
Na een pneumatische persing volgt een trapsgewijze spontane gisting op houten vaten, deze zijn bekleed met tartric-kristallen en voegen geen smaak toe aan de wijn.

Cotat gebruikt geen kunstmatige gistculturen en voegt geen zwavel toe bij de débourbage.
Zo kan een complex van natuurlijke gistculturen uit de wijngaard bijdragen aan de complexiteit en het unieke karakter van de wijn.
Ook géén chaptalisatie, iets wat gemeengoed is in de Sancerre en Pouilly-Fumé streek, vlak voor de oogst is het elders in de streek een heel gesleep met balen suiker....

Zowel bij de soutirage als bij het op fles brengen wordt gewerkt aan de hand van de maanstanden.
In de week voor de nieuwe maan is de wijn helder en rustig.
Heel opmerkelijk voor witte wijn is dat Cotat de wijn niet klaart én niet filtert!

stijl - kenmerkend is het natuurlijke karakter en de grote zuiverheid. Hierin komt heel puur het sauvignonkarakter tot uiting met een duidelijke terroir typering.
De wijnen hebben veelal enige flesrijping nodig om zich volledig te tonen in finesse en complexiteit.
Daarbij kunnen ze legendarisch goed ouderen; Cotat heeft in zijn kelders nog oude wijnen in perfecte conditie uit o.a. 1934, 1937 en 1943. Na 1954 zijn alle jaargangen nog present.

wijn & gerecht blanc -asperges, hors d'oeuvre, gevulde avocado, gerookte paling, visgerechten als zalm, snoekbaars, vis met zuringsaus, paling, boudin, zwezerik, Crottin (geitekaasjes) rouge - brandade(stokvis), karper, zalm, bloedworst, houtduif, speenvarken, eendenpaté, asperges met morilles en kalfshersenen, Brie de Meaux, tempura.
serveren 11-12°C

0 sterren op basis van 0 beoordelingen