Weninger 'Ponzichter'

€16,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

Franz Weninger is een van de top-wijnboeren op het gebied van rode wijn in Oostenrijk. Hij komt uit Horitschon in het gebied Mittelburgenland (grenzend aan Hongarije). Hier produceert men met name rode wijnen, zo’n 80% van de totale wijnproductie. Het landklimaat, met een warme zomer en lange warme herfst, zorgt dat de druiven optimaal rijpen. Zo ontstaan rondborstige, volle rode wijnen. Blaufränkisch is het belangrijkste druivenras in dit gebied. Dit is een typisch Oostenrijks druivenras, die verder nog in onder andere Hongarije is aangeplant, daar bekend als Kékfrankos.

 

Horitschon

Franz heeft het wijngoed Weninger in 1982 overgenomen van zijn ouders. Het bedrijf in Horitschon is al vele generaties lang in het bezit van de familie Weninger. De wijngaarden zijn 25 hectare groot en beplant blaufränkisch, merlot, zweigelt, cabernet sauvignon, st. laurent en blauer burgunder. Veel wijngaarden zijn al zeer oud met stokken (blaufränkisch) tot een leeftijd van ongeveer 80 jaar. De bodem bestaat voornamelijk uit ijzerrijke klei met een bovenlaag van leem.

 

Biologische werkwijze

De totale productie per jaar is 900 hectoliter dat neerkomt op 120.000 flessen. De kelder heeft een capaciteit van 250.000 liter opgedeeld in 400 barriques (90.000 liter), grote foeders en roestvrijstalen tanks. Sinds 2004 werkt Franz volledig volgens de richtlijnen van de biologische wijnbouw en in 2009 is hij officieel gecertificeerd: "30 Jahre Erfahrung haben mich gelehrt, dass je weniger wir das Wachstum der Pflanzen beeinflussen, desto eher finden die Rebstöcke zu ihrem natürlichen Gleichgewicht. Die Trauben nehmen mehr vom Terroir auf, die Weine werden eigenständiger und individueller."

 

Pontzichter

Van verschillende wijngaarden uit Hongarije en Oostenrijk: Balf, Sopron en Horitschon, Mittelburgenland. De zweigelt uit Hongarije heeft een gneiss bodem en de pinot noir uit Oostenrijk komen van een kalkrijke bodem met 15 tot 20 jaar oude wijnstokken.

 

Spontaan vergist in grote houten vaten met gedeeltelijk gekneusde druiven en gedeeltelijk hele druiven. Aansluitend 18 maanden rijping in eikenhouten vaten van 40 jaar oud.

 

Beoordeeld met een 8,5 door Harold Hamersma: "Gemaakt van pinot nero tevens bekend als pinot noir. En van zweigelt, zijnde een kruising tussen blaufränkisch en st. laurent. Afzonderlijk van elkaar opgegroeid in wijngaarden in Hongarije en Oostenrijk tijdens het jaar 2018. Om precies te zijn in Balf, Sopron, Horitschon en Mittelburgenland. En toch is het geen rommelpotje geworden. Laat dat maar aan Weninger over (zie elders in DGH en lees over zijn smetteloze reputatie als biodynamisch wijngaardenier). In dit geval leverde zijn inspanningen een freestyle blend op, vergist op groot, gebruikt eiken en vervolgens daar tot wijn geworden. Het leverde een ongepoetste rode op. Met licht-bittere kers en bes, een geschampte braam, een groen blaadje en met een ongebreidelde levenslust. Hongaars? Nee. Oostenrijks? Ook niet. Er is sprake van Europese eenwording. En dat gaat prima via de fles."

0 sterren op basis van 0 beoordelingen