Félix Lorenzo Cachazo 'Carrasviñas' Barrica

€14,95

De familie Lorenzo Cachazo maakt al sinds 6 generaties wijnen en in 1946 werd Bodegas Félix Lorenzo Cachazo opgericht.

 

Van gemeente kelders naar moderne bodega

In 1993 hebben Félix Lorenzo en zijn vrouw Rita Heras de huidige moderne bodega naar eigen wens gebouwd. Roestvrijstalen tanks, temperatuurcontrole, persmachines, laboratorium; alles is ruimtelijk opgezet en straalt kwaliteit, passie en toewijding uit. Een tweede uitbreiding werd in 2014 gerealiseerd, met nu ook plaats voor een mooi proeflokaal en meer productiecapaciteit. De oorspronkelijke bodega is een verhaal apart. Midden in het oude centrum van Pozaldez kwamen meerdere kelders uit de 18e eeuw ondergronds samen. En nog altijd liggen er grote wijnvaten op 40 meter diepte.

 

Liefde voor het gebied

In 1980 is, op initiatief van Félix samen met nog 7 andere wijnproducenten, de DO Rueda opgericht waardoor hun geliefde verdejo druif erkenning kreeg. Met de oprichting van de DO werd ook de grote ommekeer in stijl een feit. Van oudsher werden er in dit gebied voornamelijk Amontillados gemaakt, een Sherry-achtige, geoxideerde wijn. Tegenwoordig zijn de wijnen uit Rueda vooral geliefd om hun frisse, aromatische en sappige stijl. Inmiddels is het familiebedrijf in handen van zoon Eduardo en dochter Ángela, de huidige wijnmaker van de familie. Van de wijngaarden zijn 35 hectare in eigen bezit en daarnaast hebben ze de supervisie over nog eens 190 hectare van boeren waar zelfs opa al mee samenwerkte. Het portfolio bestaat tegenwoordig uit een reeks modern gemaakte wijnen zoals de populaire 'Caballero de Olmedo', een verleidelijke blend van verdejo en viura, de 100% verdejo ‘Carrasviñas' en de 'Carrasviñas Fermentado en Barrica', de op hout vergistte en gerijpte verdejo. Om de traditionele stijl van wijnmaken in ere te houden maakt Ángela nog steeds de nostalgische wijn Carrasvinas Dorado, een zeer complexe, droge blend van verdejo en palomino fino met een zeer hoge intensiteit en een prachtige begeleider van umami gerechten.

 

Pre-phylloxera wijngaarden

Er zijn in de DO Rueda enkele delen met zand bodem, waar de phylloxera druifluis niet kan leven. Sommige wijngaarden zijn daarom al meer dan 150 jaar oud en behoren daarmee tot de oudste van Europa. De familie is de trotse bezitter van 9 hectare van deze uitzonderlijke pre-phylloxera wijngaarden, die biologisch worden verbouwd. De druiven van deze wijngaarden worden alleen gebruikt voor de Carrasviñas wijnen en geven ze die uitzonderlijke complexiteit en structuur. Hierdoor hebben ze een sterk authentiek karakter waardoor ze wordt geroemd tot ver buiten de landsgrens. Maar ook in Spanje uiteraard. Beide dochters van de Spaanse koning Juan Carlos schonken de Cachazo wijnen op hun bruiloft

 

Bekroond met 91+ punten door Robert Parker.

Proefnotitie Frank Smulders MW tijdens de online proeverij op 27 maart 2020 over jaargang 2018:

“Cachazo is een serieus familiebedrijf. Voor deze wijn is gebruik gemaakt van oude wijngaarden. Percelen van 140 jaar oud met nog wat pre-phylloxera stokken. Dat geeft een enorme concentratie en complexiteit aan de wijn later. In Frans en Amerikaans hout gegist. Dat is niet gebruikelijk. Dit is een ander niveau dan het grote volume in Rueda. Hier wordt met de hand geoogst, de druiven worden geperst, in hout gegist en daarna rijpt de wijn nog zes maanden op dat hout, op de fijne lie met regelmatige bastonnage. In de neus is bij deze Verdejo het hout heel duidelijk aanwezig, zeker het Amerikaanse hout. Maar in de smaak is de balans dan ineens veel beter. Deze wijn heeft behoorlijk wat rijkdom, heeft de frisse zuren vanwege het klimaat waarin de nachten heel koud zijn. Aan de ene kant de concentratie. Vrij dikke, rijke wijn. Met 14% alcohol. Dat zou je niet denken als je de wijn proeft. Aan de andere kant: dat beetje zalvende, dat lichte zoete, dat fruit wat de wijn heeft komt natuurlijk uit die alcohol. Wat belangrijk is bij deze wijn is dat de overall balans heel goed is. Het hout is absoluut aanwezig maar de wijn heeft zoveel concentratie in kracht, fruit en zuren dat ie dat makkelijk aan kan."

0 sterren op basis van 0 beoordelingen