Prager Wachau GV 'Wachstum Bodenstein' Smaragd

€59,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Weingut Prager is een familiebedrijf met een lange traditie. Zo zijn er bewijzen gevonden - in het klooster Michaelbeuern - dat in 1715 de wijngaarden Ritzling, Hinter der Burg en Leber al in het bezit waren van de familie. Het wijngoed wordt geleid door schoonzoon Toni Bodenstein en zijn vrouw Ilse Prager. Ilse en Toni zijn sinds begin jaren negentig verantwoordelijk voor de kwaliteit van Weingut Prager. De filosofie is dat de wijnen het karakter van de wijngaard - het terroir - zo veel mogelijk weerspiegelen. Toni is ook al vele jaren actief om de genetische variatie van de druivenrassen in zijn wijngaarden weer te vergroten, zoals het vroeger ook het geval was. Ook zet hij zijn schouders onder het veredelen van oude stokken in zijn wijngaarden.

 

Alleen eigen druiven

Prager heeft 18,5 hectare wijngaard, die zich op steile terrassen in en om Weissenkirchen bevinden (o.a. Steinriegl, Klaus, Achleiten en Weitenberg). Hij heeft uitsluitend grüner veltliner en riesling en gebruikt ook uitsluitend druiven uit eigen wijngaarden. Op de steile terrassen kan alleen handmatig worden gewerkt, waardoor er zes keer zoveel werk nodig is dan in vlakke wijngaarden.

 

Riesling-specialist

Prager geldt als de grootste Riesling-specialist van de Wachau. Met 60% aanplant is riesling voor hem nog belangrijker dan grüner veltliner (40%). Per druivensoort maakt hij een Federspiel en een groot aantal Smaragd wijnen. Het zijn wijnen met veel harmonie, finesse en een lang lagerpotentieel. Prager exporteert ongeveer 70% van zijn wijnen, de USA is zijn belangrijkste exportmarkt.

 

Wijngaard

Deze Gruner Veltliner komt van terraswijngaard Wachstum Bodenstein. Dit is een van de hoogst gelegen wijngaarden in de Wachau op 460 meter boven de zeespiegel gericht op het zuid-zuidwesten. De bodem is hier zeer arm en stenig en bevat mica, leisteen, gneiss en iets bruine aarde.

 

Vinificatie

Vergisting en rijping in roestvrijstalen tanks. Enige uren contact met de lie. Er worden geen technische middelen gebruikt om de most te versterken of de zuurgraad te verhogen of te verlagen.

 

Smaakimpressie

Zeer complexe wijn met krachtige tonen van steenfruit, ondersteunende kruidigheid en verfijnde minerale tonen met een uitmuntende zuurbalans. Een wijn met een enorme structuur, spanning en lengte

0 sterren op basis van 0 beoordelingen