Nicolas Millet, Domaine des Côtes Blanches

€22,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Informatie producent              

Sinds 2008 profileert Nicolas als negende generatie Millet (de zoon van François en Monique) zich als het nieuwe gezicht van het oude familie domein in Bué. Het bedrijf telt op dit moment ruim twintig hectare wijngaarden met als topper een deel in de wijngaard ‘Le Chêne Marchand’ (het hart van de Sancerre). Hier op de schitterende kalkhoudende grond ‘terres blanches’ genoemd zorgt de sauvignondruif voor een kloeke, frisse, stuivende, maar vooral lekkere wijn. Sancerre zoals Sancerre moet zijn. Een nieuwe generatie zorgt vaak voor veranderingen en vernieuwingen. Zo is Nicolas bezig met het verbreden van het assortiment. Hier is nu naast witte wijn ook plaats voor rosé en rode wijn, tevens begon hij in 2020 biologisch te werken.

 

Bodem

‘Terres blanches’ genaamd, witte aarde, zowel in de boven als in de onderlaag bijna uitsluitend kalk met fossiele resten. En als tweede ‘Gaillottes’ veel stenen en leisteen met minder kalk in de bovenlaag

 

Vinificatie                               

De druiven worden machinaal onder zorgvuldige controle geoogst. Daarna vindt de vergisting onder zeer lage temperaturen plaats in rvs-tanks. Door het snelle oogsten en de lage gistingstemperatuur wordt het primaire karakter van de druif optimaal bewaard. Dit resulteert in een ongewoon frisse, ‘groene’ wijn.

 

Smaakomschrijving                 

Het bouquet is stuivend, je herkent de geur van de kalkgrond; vuursteen en dennengeur. In de mond tref je strakke, levendige zuren en frisse tonen van groene appels.

 

Wijn-spijs suggestie                

Zalm en croûte met rivierkreeftensaus, mosselen, gerookte zalm op toast, crottin chavignol.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen