Le Vignoble du Pagure, Songe-creux
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Hugo Courvoisier is afkomstig uit de Haut-Jura. Z'n familie hield zich bezig met distilleren, maar Hugo was meer aangetrokken tot wijn. Vandaar dat hij na een opleiding in de informatica alsnog besloot om de wijnschool in Beaune te volgen. Daarna deed hij werkervaring op bij verschillende wijnmakers in de Bourgogne en de Beaujolais, om tenslotte terecht te komen bij niemand minder Stéphane Tissot in de Jura. Hier werkte hij zowel in de wijngaarden, in de kelder en in de verkoop en leerde enorm veel. Daarna werkte hij een aantal jaren in de wijnhandel, onder meer als agent voor verschillende natuurlijke wijnmakers.
In 2020 kocht hij een huis in de Vallée de la Loue dat hij helemaal opknapte. Aan een locale wijnbouwer vroeg hij of die niet toevallig een klein wijngaardje te koop wist, maximaal 0,3 hectare, zodat Hugo als hobby weer wat wijn kon gaan maken. Een week later een telefoontje: er komt 3 hectare wijngaarden beschikbaar! Dat was niet te de bedoeling :) Maar het begon toch te kriebelen, en na enige bedenktijd besloot Hugo z'n wijnhandel te verkopen, en full-time wijnboer te worden!
De vallée de la Loue in de Doubs (ten noorden van de Jura) was vroeger een bruisend wijngebiedje maar na de phylloxera (druifluis) crisis bleef hier niets meer van over. Ooit werden 6 hectare opnieuw aangeplant in het dorp Vuillafans door een vereniging. Hiervan heeft Hugo nu de helft, de andere helft is van eerder genoemde "locale wijnbouwer" met wie hij de wijnmakerij in het dorpje en veel apparatuur deelt. Veruit het grootste deel van Hugo's wijngaarden bestaat uit chardonnay, aangeplant op een steile helling (35% stijgingspercentage) met een bodem van "éboulis calcaires". Op deze helling staat ook wat auxerrois. Een andere wijngaard, met een zwaardere kleibodem, is aangeplant met gamay en pinot noir. De volledige 6 hectares worden biologisch bewerkt en worden begraasd door een kudde schapen. Het werk in de cave is vooral: niks weghalen, niks toevoegen (ook geen sulfiet). De wijnen worden opgevoed op gebruikte barriques, grote foudres van 25hl of op een eivormige amphore.
Chardonnay aangevuld met auxerrois. Een ongewone blend, die ongewoon goed werkt! Het mineralige, strakke van de chardonnay met het aromatische en verleidelijke van de auxerrois. Een wijn waarbij alle stukjes op hun plek vallen. En vergeleken met de Jura zijn de prijzen schappelijk! Insider tip!