J.L.Vergnon - Champagne Extra Brut 'Eloquence'

€53,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Al vijf generaties, twee eeuwen lang, is het wijnhuis J.L. Vergnon in handen van de familie van Elisabeth Regnault. Totdat zij haar zoon Jean-Louis Vergnon de wijnvelden op de heuvels van Côte de Blancs in Le Mesnil-sur-Oger cadeau gaf, was de familie een retailer in wijn en alcoholische dranken. De druiven werden verkocht.

 

Hobbels en succes
Jean-Louis nam in 1950 de wijnvelden onderhanden om zelf wijn te kunnen maken. Zijn motto: creëer meer uitzonderlijk goede druiven voor uitzonderlijk goede wijn. Persoonlijk leed zorgde voor vertraging in de ontwikkeling. Toch bereikte hij veel. Via Chardonnay naar een ‘Coup de Coeur’ voor de extra brut in 1987 waarna een lange lijst van bekroningen volgde.

 

Grand Cru Blanc des Blancs
Zijn leven was veelbewogen en te kort. Toch is Jean-Louis vandaag de dag nog steeds de inspiratie voor zijn vrouw en zijn kinderen. Samen met oenoloog Christophe Constant hebben zij zijn werk voortgezet. Met dezelfde toewijding en passie boeken zij succes met hun Grand Cru Champagnes en volgen zijn uitgezette pad.

 

Vinificatie

De wijn bestaat uit 75% basiswijn uit 2010 die heeft gegist op rvs, en 25% reservewijn met 14 maanden rijping op eikenhout. Er wordt geen malolactische gisting uitgevoerd. Na de tweede vergisting op fles waarna de wijn nog 36 maanden rijpt op de lies (‘sur lattes’)

 

Smaakimpressie

Expressieve neus met tonen van grapefruit, biscuit en honing, later ook tonen van amandelpasta, peer, paddestoelen en kalk. In de mond een hele fijne mousse, mooi droog en verkwikkende zuren. Lange mineralige afdronk.

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen