Il Grigio Spumante Brut, Eugenio Collavini Viticoltori

€15,50
De Grote Hamersma
Bij herhaling winnaar van de Oscar voor de beste prijs-prestatie-spumante van Italië. Bepaald geen grijze muis dus. Won ooit zelfs de Volkskrant Champagnetest, tot verbijstering van eenieder. En valt ook al jaren in Huize Hamersma in de prijzen. Vanwege fijn, droog, witfruitig wit met een roommousse en een citrus-amandeltoets. 

WIJNHUIS

De historie van Eugenio Collavini start in 1896. Zoon Manlio zag het potentieel van de Friuliwijnen en was daarnaast in 1972 een van de eersten om mooie spumante te produceren. Vanuit Castello Zucco-Cuccanea in Corno di Rosazzo komen de wijnen naar Nederland. Tegenwoordig staat het bedrijf onder leiding van Luigi Collavini en als er een Oscar bestond voor spumante, dan zou Il Grigio hem jaar in jaar uit winnen. Deze spumante, gemaakt van chardonnay en pinot grigio, is een stijlvolle mousserende wijn. Een bubbel die je feestje compleet maakt!

Smaak impressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit: heldere strogele kleur met een groen zweempje. Fijne, aanhoudende en regelmatige mousse. Frisse en uitgesproken neus van appel en peren, ondersteund door belegen nuances van gist. In de mond rond en beschaafd aromatisch en elegant. Licht verteerbaar, circa 11,5% alcohol. Serveren: 8-10°C, het liefst in een Riedel glas van de Vinum serie, chardonnay 416/15. Bewaren: koel (< 15°C) en donker bewaren, jong in zijn fruit drinken.

Culinair advies: klassiek en verfrissend als aperitief, al dan niet vergezeld door amuses op basis van vis, oesters of andere lekkernijen van de zee. Eveneens aanbevolen bij de lunch, met Italiaanse vleeswaren (San Daniele ham!). Verrassend, dorstlessend en mondzuiverend bij zeevis uit de oven en groenteschotels.

Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: veelvuldig bekroond als ‘beste Italiaanse spumante’ door o.a. Gambera Rosso. Tweevoudig winnaar van de Volkskrant champagne (!) test.

Smaaktype: Fris – licht en elegant

0 sterren op basis van 0 beoordelingen