Domaine Trotereau Quincy Vieilles Vignes

€27,50
Beschikbaarheid: Op voorraad
De naam Quincy lijkt ontleent aan de stammen die daar leefden ca. 100 jaar voor Christus, de Quintius. De romeinen cultiveerden hier al wijnbouw maar uit geschriften uit 582 blijkt niet welke druivenrassen gebruikt werden. Het lijkt erop dat Benedictijner monniken de sauvignondruif mee brachten naar Quincy. Tot eind 1800 werd zowel rood als wit geproduceerd. Tegenwoordig uitsluitend wit want rood en rosé zijn niet toegestaan.
 
Quincy beslaat 240 ha. op een laag gelegen smal plateau van ca. 10 km lang evenwijdig aan de rivier Cher. Vanuit het westen beschermen de bossen van Brinay en Quincy tegen regen van de Atlantische Zee. Dit semi-oceaan klimaat bevordert temperaturen die niet te laag en niet te hoog zijn, waardoor de sauvignondruif volop aroma’s kan ontwikkelen zonder verlaging van de zuurgraad.
 
De wijngaarden liggen veelal op zuid zuid-oost op 110 tot 130 meter hoogte. Het merendeel ligt op de linkeroever met een overwegend zanderige grond met kiezel en klei, de andere oever heeft meer zand en gravel. De arme bodem geeft een lage productie, een snelle opwarming en dus ook vroege rijping, en goede drainage. De ondergrond is kalksteen, een eindstuk van het Kimmeridge plateau dat loopt van de Champagne via Chablis naar Sancerre. Lokaal wordt de bodem Calcaire de Berry genoemd, het is een mengsel van leem en klei gemengd met fossielen, schelpen. Quincy onderscheidt zich omdat hier het Kimmeridge plateau geërodeerd is en zich heeft vermengd met het slib van de rivier de Cher. Vanaf het einde van de eerste ijstijd heeft de stroom vanuit het Massief Centrale zand, klei en gravel afgezet. Deze afzetting van 40 cm tot enkele meters diep, ligt op het mengsel van leem, klei en schelpen, met daaronder de Kimmeridge kalksteen.
 
De AOC beslaat ca. 50 verschillende wijngaarden, lieu-dits. Deze wijngaarden zijn opgesplitst in kleine delen, hiermee spreidt de wijnboer het risico van de hier veel voorkomende voorjaarsvorst. Op strategische punten staan daarom een dertigtal windmolens opgesteld die de vorst tot -°6C aankunnen.
 
 
Domaine Trotereau
 
Pierre Ragon behoort tot de ‘oude school’, een generatie wijnboeren die niet anders kan dan werken met rijp geoogste druiven. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie om volume te produceren met expressief fris groen getinte wijnen. Groen is dan al snel een onrijpe tint en een matige vulling en weinig fundament. In het streven naar grote productie volumes heeft de sauvignondruif ook moeite om goed rijp te worden. Een gruwel voor de 60er Pierre Ragon. Hij is één van de laatste wijnboeren die nog ‘ouderwets’ werkt. De geschiedenis van domaine Trotereau gaat terug tot 1700. Pierre Ragon heeft 14 ha. met overwegend klei met zand en gravel op kalksteen, hij oogst naar een lage zuurgraad van ca. 5 en maakt een Cuvée Tradition van stokken geplant vanaf 1985, en van 3 ha. een Cuvée Vieilles-Vignes geplant in 1905 en 1934.
 
Vinificatie
 
Na het persen volgt 24-36 uur débourbage, 3 tot 4 weken gisting op cuve met eigen gistcultuur onder controle van temperatuur, geen malolactische gisting, 4 tot 6 maanden opvoeding op de fijne lie op cuve. Filtering alleen als het noodzakelijk is.
 
Smaakimpressie
 
Mooie aroma’s van kruisbes, witte bes, rode grapefruit, minth, honing en verveine typeren deze sauvignon met volop sap in een genereuze stijl, aantrekkelijk met een levendige lichtheid en een sprankeling van mineralen.
 
 
Culinair advies
 
Asperges, hors d'oeuvre, gevulde avocado, gerookte paling, visgerechten als zalm, snoekbaars, zeebaars, vis met zuringsaus, paling, boudin, zwezerik, verse Crottin (geitekaasjes)
 
0 sterren op basis van 0 beoordelingen