Domaine Marquis d’Angerville, Volnay
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Een korte geschiedenis van het domein en 6 generaties wijnmakers
Al generaties lang behoort Marquis d'Angerville tot de meest gerenommeerde domeinen van de Bourgogne. Het domaine wordt genoemd in een document uit 1507 dat bewaard wordt in de gemeentelijke archieven van Dijon, toen het nog eigendom was van de hertogen van Bourgondië. In 1804 kwam het domaine, gelegen in een dorp dat toen Vollenay heette, in het bezit van de familie Baron du Mesnil. Een eeuw en drie generaties later, in 1906, erfde Guillaume's grootvader Sem d'Angerville het domein van zijn oom en peetvader, de toenmalige Baron du Mesnil. Hij trof een door phylloxera verwoest domaine aan en moest het helemaal opnieuw opbouwen.
Sem was een markante persoonlijkheid die het handelspatroon van de Bourgogne radicaal zou veranderen. Gesteund door een aantal wijnboeren kreeg hij samen met Henri Gouges het mandaat om het systeem van appellations te ontwikkelen zoals we dat vandaag de dag in de Bourgogne kennen. Openlijk en fel bekritiseerden zij de frauduleuze handelspraktijken van de negociants in Beaune. Goedkope wijnen uit Zuid-Frankrijk en Algerije werden vermengd met de wijnen uit de Bourgogne en dit was een doorn in het oog van d'Angerville en Gouges. De negociants beheersten echter de markt in die tijd en zij besloten collectief d'Angerville, Gouges en medestanders als Armand Rousseau te boycotten. Hierdoor werden ze voor het eerst in hun bestaand gedwongen hun wijnen zelf te bottelen en hiervoor een markt te ontwikkelen. Heel moeizaam kwam dit op gang, geholpen door enkele Franse journalisten en restauranthouders samen met enkele importeurs uit Amerika en België. Uiteindelijk kreeg de boycot een averechts vervolg doordat steeds meer wijnmakers zelf gingen bottelen; de hegemonie van de macht van de negociants was voorgoed gebroken.
In 1950 gaf Sem het stokje door aan Jacques d'Angerville, die het domein de volgende 53 jaar zou leiden. Uit deze tijd stamt ook de beroemde pinot (fin) d'Angerville waarvan de stekjes populair zijn bij andere wijnmakers. Jacques overleed vrij onverwacht vlak voor de oogst van 2003. Guillaume, voorheen bankier in Londen, New York en Parijs, moest halsoverkop terugkeren naar Volnay om samen met zijn zwager de oogst van 2003 te overzien. In 2005 nam Guillaume François Duvivier aan als directeur en in 2006 begonnen ze met de omschakeling naar biologisch-dynamische landbouw, waardoor het domein sinds 2009 officieel gecertificeerd is. Tot slot heeft Guillaume er in 2015 mede voor gezorgd dat de Bourgogne werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Hiermee treedt hij in de voetsporen van voorgaande generaties als beschermheer van het historisch erfgoed van de Bourgogne.
Wijnmaken
Lage opbrengsten en minimale manipulatie liggen ten grondslag aan de kwaliteitswijnen van dit domaine. Met als basis het laagproductieve druivenras pinot fin van stokken met een gemiddelde leeftijd ongeveer 40 jaar, worden de opbrengsten gehandhaafd op gemiddeld 30-35 hectoliter/ha. De ontsteelde druiven gisten met een eigen gistcultuur gedurende 15-20 dagen, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 31-33C, met dagelijkse remontage. Na een delicate persing van de druiven bezinkt de grove lie gedurende 2 dagen in gesloten cuves alvorens op eikenhouten vaten te worden overgestoken. Guillaume en François zijn in de loop der jaren steeds voorzichtiger geworden met nieuw eikenhout (ongeveer 10-25%) vanuit de gedachte dat de finesse van Volnay niet overschaduwd mag worden door nieuw hout. Gedurende de malolactische gisting en tot de daaropvolgende zomer blijven de wijnen in hun oorspronkelijke vaten. Na ongeveer 10 maanden wordt de wijn overgebracht naar een andere kelder om zijn elevage van ten minste twee winters en maximaal 18 maanden te voltooien. Daarna wordt de wijn geklaard maar niet gefilterd.
1,70 ha. Taillepieds, goede drainage, meer klei in de bodem, rijk aan stenen. Lichtere structuur dan Champans maar zeer intens en elegant met een complete volheid.
Stijl
Grote Bourgognes met de nadruk op finesse en distinctie. Puur pinot, intens en complex met herkenbare terroir expressie in een stijlvolle elegantie. De wijnen hebben een buitengewone intensiteit en een lange adem.
Wijn & gerecht – gevogelte, klein wild, tamme eend, parelhoender, duif, kalkoen, gans, boerenkip met truffe, wilde eend, fazant, kalfsvlees met morilles.