Domaine Jean Foillard Morgon Côte du Py

€43,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Jean Foillard, uit het dorpje Villié Morgon (Beaujolais), hoort tot ‘de bende van 5’, uitvinders van de vin naturel. Rond 1985 begonnen ze daarmee. Nu zijn er hele volksstammen die zich aansluiten bij de school van de natuurlijk gemaakte wijn, maar toen waren het er maar 5, de avant-garde.
Je kunt verschillend denken over de kwaliteit van deze 5, maar alom wordt Jean als top 2 beschouwd.

Hoewel de jonge garde aan de stoelpoten van de oude meesters morrelt, en hier en daar met succes, blijft Jean in vorm en een baken voor velen. Zijn meesterwerk maakt Jean van druiven van de Côte du Py, een heuvel net buiten het dorp. Dat is het beste terroir van Morgon, misschien wel van de hele Beaujolais.

Jean is een serieuze, gedreven en wat schuwe man. Zijn Morgon weerspiegelt dat karakter: die is eveneens serieus, geconcentreerd, gefocust, fluwelig, fris en zacht, met een breed en diep spectrum aan geuren en smaken. Maar het blijft Beaujolais, dus het vrolijke genot is nooit ver weg. 
Foillard’s wijnen kunnen goed ouderen en gaan dan steeds meer lijken op Bourgogne, ze Morgoniseren, zoals dat heet.

De beste wijngaarden van Morgon liggen op de Côte de Py. De grond van deze wijnheuvel noemt men 'sol pourri', rotte grond, het is sterk aan erosie onderhevige korrelige leisteen.

Jean Foillard maakt een bijzondere Morgon, hij laat zijn druiven minimaal 22 dagen gisten bij een zeer lage temperatuur, vanaf 4 - 10°C. Daarna rijpt de wijn op ouder houten fust en wordt gebotteld zonder te filteren. Het zwavelgebruik is extreem laag. De wijnen ouderen heel goed, 10 tot 15 jaar.

stijl - zeer verfijnd, aards, niet alleen een buitengewone textuur, ook de eigen puurheid van het fruit is niet te vergelijken met de meeste Cru's in de Beaujolais, daarbij een niet te vergeten afdronk.

wijn & gerecht - gebraden haantjes, kalfsrug, kalfslever, zwezerik met paddestoelen, ossentong, lamstongetjes, biefstuk tartare, chapon. 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen