Domaine Huet, Vouvray demi-sec, Le Mont

€45,00
Beschikbaarheid: Op voorraad

Informatie producent              

In 1928 begonnen Victor Huet en zijn zoon Gaston wat wij tegenwoordig kennen als Domaine Huet. Noël Pinguet is de schoonzoon van Gaston Huet en beheert de nalatenschap van de oud-burgemeester van Vouvray als een terriër. Hij bezit 35 hectare met de 3 meest begeerde  percelen in Vouvray:  Le Haut-Lieu, Clos du Bourg en Le Mont. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden is vrij hoog  ruim de helft van de stokken is tussen de 30 en 50 jaar oud. De druiven worden niet ineens geplukt, maar in fases afhankelijk van de rijpingsgraad (tries).  De wijnen bezitten een concentratie en kracht die andere wijnen uit Vouvray het nakijken geeft.

Iedere fles bezit de hoogst haalbare mineraliteit en authenticiteit van de chenin blanc.

 

Bodem                                    

Een oppervlakte van acht hectare beslaat de ‘Le Mont’ wijngaard, langs de best geclassificeerde hellingen aan de Loire. De bodem bestaat uit klei en kiezel met een hoog gehalte aan zand en silex. Deze bodemsoort levert vrouwelijke wijnen die elegant van structuur zijn. Met het ouderen ontwikkelen deze wijngaarden grotere finesse, vrouwelijk, elegant en grote mate van mineraliteit.

 

Vinificatie                               

100% biodynamisch geproduceerd (onder Demeter keurmerk). Dat betekent veel en hard lichamelijk werk in de wijngaarden (ploegen met paarden i.v.m. het voorkomen van grondverdichting). Herbiciden en insecticiden als ook kunstmest is dus uit den boze. Al hun wijngaarden worden sinds 1990 op deze manier beheerd en ieder jaar proef je de stabilisatie van de bodem meer en meer. Het oogsten geschiedt handmatig en in twee of drie ‘tries’. Dit naar gelang de aantasting met de ‘botrytis cinerea’; de edelschimmel. De malolactische gisting wordt niet toegepast om de wijnen hun frisheid en hartigheid te laten behouden.

 

Smaakomschrijving                

De wijn smaakt en geurt markant door de typische stijl van de chenin blanc en de levende bodem. Goudgeel van kleur met een licht groene rand. De geur is een beleving van bloemen, mineraliteit, gestoofd fruit, acacia, honing peer en abrikozen. De smaak is indrukwekkend met een combinatie van bovengenoemde zaken vermengd met de frisheid van citroen en grapefruit. De zuren zijn fantastisch rond en mooie tegenhanger van de zoetheid, complex en compleet.

 

Wijn-spijs suggestie                

Kip in roomsaus, curry’s, konijn met pruimen, patiserie.

 

Algemeen                               

Het gebied is erg bekend om de uit de kalkstenen rotswanden gehouwen woningen. Het gebied is zeer toeristisch en de producenten zijn dan ook gewend aan huisbezoek en proeverijen in het eigen bedrijf. Onder alle oude huizen in dit gebied bevindt zich een indrukwekkend gangenstelsel dat al dateert uit de tijd van de Romeinen. Hier liggen de wijnen onder perfecte condities te rijpen. Alle wijnen van Huet, maar vooral de zoete, kunnen zéér lang rijpen en bereiken een ongelooflijke stijl die doet denken aan karamel of zoals Rabelais, een bekende fijnproever, schreef: aan ‘tafzijde’.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen