Domaine François Merlin Côte-Rôtie

€59,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

De Noordelijke Rhône heeft met recht een speciaal plekje in het hart van vele wijnliefhebbers. Zowel witte als rode wijn wordt hier met een geheel eigen karakter en in unieke terroirs gemaakt. Hoewel in de 60er jaren nog minder dan 10 ha viognier aangeplant stond, is de huidige internationale revival van de druif vooral te danken aan het enthousiasme voor Condrieu. De rijke, gulle en zwoele witte wijn van viognier komt van steile granieten hellingen met in de beste wijngaarden een bovenlaag van ‘arzelle’  (afgebrokkelde rots, leisteen, mica en klei). Iets meer naar het noorden in Côte Rôtie worden spectaculaire rode wijnen gemaakt van syrah met druiven van steile en zeer zonnige hellingen (getuige de letterlijke vertaling ‘geroosterde helling’) De hellingen zijn zo steil dat de wijngaarden op terrassen aangelegd worden. Essentieel voor het verfijnde en minerale karakter van de wijnen zijn de rotsige schist bodems.

 

Domaine François Merlin
François Merlin kende naast zijn landbouw studie een uitstekende leerschool bij René Rostaing en plantte zijn eerste wijnstokken in Condrieu in 1987. Sinds 2013 wordt hij bijgestaan door zijn zoon Laurent en samen runnen zij het domein van 9 ha viognier en syrah.
 
 
De syrah voor de Côte Rôtie komt van 1,2 ha wijngaard met zanderige gneiss en 30-60 jaar oude wijnstokken in Cognet. De druiven worden ontsteeld en gedurende 4 weken vergist met de schillen. De wijn rijpt op barriques en vaten van 550 liter, waarvan een kwart nieuw. 
0 sterren op basis van 0 beoordelingen