Domaine F. Merlin, Condrieu Terroirs

€49,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

De Noordelijke Rhône heeft met recht een speciaal plekje in het hart van vele wijnliefhebbers. Zowel witte als rode wijn wordt hier met een geheel eigen karakter en in unieke terroirs gemaakt. Hoewel in de 60er jaren nog minder dan 10 ha viognier aangeplant stond, is de huidige internationale revival van de druif vooral te danken aan het enthousiasme voor Condrieu. De rijke, gulle en zwoele witte wijn van viognier komt van steile granieten hellingen met in de beste wijngaarden een bovenlaag van ‘arzelle’  (afgebrokkelde rots, leisteen, mica en klei). Iets meer naar het noorden in Côte Rôtie worden spectaculaire rode wijnen gemaakt van syrah met druiven van steile en zeer zonnige hellingen (getuige de letterlijke vertaling ‘geroosterde helling’) De hellingen zijn zo steil dat de wijngaarden op terrassen aangelegd worden. Essentieel voor het verfijnde en minerale karakter van de wijnen zijn de rotsige schist bodems.

 

Domaine François Merlin

François Merlin kende naast zijn landbouw studie een uitstekende leerschool bij René Rostaing en plantte zijn eerste wijnstokken in Condrieu in 1987. Sinds 2013 wordt hij bijgestaan door zijn zoon Laurent en samen runnen zij het domein van 9 ha viognier en syrah. Waar viognier soms dik en log kan worden wanneer de groei niet getemperd wordt, typeren de Condrieu’s van het domein zich door een finesse en elegantie wat de wijnen een heerlijk verteerbaar karakter geeft. 

 

Condrieu ‘les Terroirs’ is een blend van drie verschillende plots (La Roncharde, Chanson en Poncin) De wijnstokken zijn gemiddeld zo’n 30 jaar oud en de wijn heeft een houtopvoeding gehad met een mix van een klein deel nieuwe vaten en gebruikte vaten. ‘Jeanraude’ is gemaakt van twee percelen (Jeanraude, grenzend aan Château Grillet, en Poncin) met oudere stokken en kan wedijveren met de meest prestigieuze wijnen uit de regio.

 

Wijn & gerecht

Heerlijk op zichzelf, geurige groene kruiden, pasta met bonen, erwten en verse groente, Aziatische specerijen en gegrilde visgerechten. Zachte curry schotels

0 sterren op basis van 0 beoordelingen