Domaine des Ourobores, Grain Rose
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Wijn van de zeer getalenteerde nieuwkomer Nicolas-Julian Hilbold uit de Jura. Nicolas-Julien is niet afkomstig uit een wijnmakersfamilie, en met een wetenschappelijke achtergrond (hij studeeerde af als scheikundige én als ingenieur). Maar ook een groot wijnliefhebber met de wens om een eenvoudiger leven te leiden, in nauw contact met de natuur en alles dat groeit en bloeit (en ons telkens weer boeit...). Hij deed eerst ervaring op bij verschillende wijndomeinen in Zwitserland, zoals la Cave des Amandiers en Domaine Wannaz. Daarna deed hij korte stages bij verschillende (natuurlijk werkende) wijnboeren in de Jura, alvorens daar 1,5 hectare wijngaarden te bemachtigen en zich te vestigen in Arbois. Eerste jaargang was 2022!
Nicolas-Julian bewerkt z'n wijngaarden vanaf de start biologisch, en streeft naar een zo groot mogelijke biodiversiteit. De opbrengst van eigen wijngaarden is in het begin nog gering, vandaar dat hij in diverse regio's druiven heeft bijgekocht (bij biologisch werkende wijnboeren) en daar in z'n keldertje in de Jura wijn van heeft gemaakt. Hij benadrukt dat dit nodig is in de opstartfase, maar dat hij uiteindelijk uitsluitend met z'n eigen druiven uit de Jura wil werken.
Bij het wijnmaken voegt hij niks toe en haalt niks weg. Alleen bij het bottelen voegt hij nog een beetje sulfiet toe, maar als hij meer ervaring heeft opgedaan met z'n druiven en met vinifieren ervan, wil hij ook dat achterwege laten. Gargantua is nu al zonder sulfiet gebotteld. Met z'n wetenschappelijke benadering observeert en bestudeert hij ieder stadium van het proces, en neemt geen overbodige risico's. Zowel z'n serieuze benadering als de kwaliteit van z'n allereerste jaargang wijzen erop dat we van Nicolas-Julian nog veel zullen gaan horen!
Jaargang 2023 is al volledig zonder toegevoegd sulfiet gemaakt. En deze jaargang voor het eerst wijnen van z'n eigen wijngaarden in de Jura!
Druif: Gamay, die dan weer van oorsprong afkomstig is uit de Beaujolais. Bojo meets Jura, zoiets.
Gamay druiven macereren 10 dagen voordat het wordt geperst en spontaan gefermenteerd in stalen tanks. De stijl ligt ergens tussen een sterke rosé en een elegante, lichte rode wijn.