Domaine de la Verpaille, Viré-Clessé Harmonie

€18,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Informatie producent              

In 2004 hebben Baptiste en Estelle (beide oenoloog) het wijngoed dat al vier generaties in  familiebezit is overgenomen. Zij zijn specialisten in witte wijn, waarbij de chardonnay hier in het hart van hun cru’s Mâcon en Viré-Clessé  natuurlijk domineert. Door het terroir te laten spreken maken zij superwijnen. De voeding uit de biologische wijngaard wordt via de druivenstok doorgegeven aan de druif. Na de gisting krijgt het buitengewone hoogwaardige druivenmateriaal in de kelder de tijd om hun uitdrukkingskracht te presenteren. Hiermee doen ze recht aan de authenticiteit van de streek, druif en traditie in deze geweldige regio. Beiden zien zij het werken in de wijngaard als een continue zoeken naar het ritme van de druivenstok. Eén van de pluspunten op La Verpaille, is dat ze gezegend zijn met oude wijngaarden. Er zijn percelen bij die een leeftijd hebben ouder dan tachtig jaar. Een enkel perceel heeft zelfs druivenstokken die ouder zijn dan honderd jaar.                         

De keuze om biologische wijnbouw in te voeren was een vanzelfsprekendheid. In de wijngaard is tussen de rijen druivenstokken om en om een strook met gras. Tevens wordt het gebruik van zwavel en koper voor de plant tot een minimum beperkt om de natuurlijke afweer te herstellen. Er wordt geoogst wanneer de druif optimale rijpheid vertoont, zodat zowel de concentratie alsmede de aromatische rijkdom optimaal is.

Natuurlijk zijn Mâcon en Viré-Clessé hun belangrijkste wijnen, maar om zichzelf te blijven ontwikkelen is er ook plaats voor experimenten. Zo zijn ze begonnen om mousserende wijn te maken en plantten ze wat gamay aan. Wanneer het jaar het toelaat wordt er een beetje vendange tardive gemaakt van de druiven die zijn blijven hangen. Voor deze regio is een dergelijke wijn zeer ongebruikelijk.

 

Vinificatie                               

De druiven worden rijp met de machine geoogst en krijgen daarna een lange temperatuur gecontroleerde vergisting op rvs-tanks. Tot slot volgt lagering op de fijne lie gedurende negen tot twaalf maanden.

 

Smaakomschrijving                 

Licht gouden gloed, zeer subtiele geur met florale tonen en veel fruit. De smaak is fris en sappig waarbij het fruit weer domineert. Een rijpe volle smaak met spanning in de zuurgraad, gekonfijte rozijnen met indrukwekkende lange afdronk.

 

Wijn-spijs suggestie                

Bij visgerechten met romige saus, witschimmelkaas en salade Piemontese met foie gras.                      

 

Onderscheiding                      

Jaargang 2015 Finalist 29e Proefschrift Wijnconcours 2017

Jaargang 2020 Finalist 34e PSWCC 2022

Jaargang 2020 Winnaar Aquavinum Kreeftwijn 2023 categorie tot 20 euro.

Jaargang 2020 Finalist 35e PSWCC 2022

Jaargang 2020 Prix du Sommelier PSWCC

0 sterren op basis van 0 beoordelingen