Domaine de la Chevalerie Diptyque

€18,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Domaine de la Chevalerie - Culture biodynamie

 
In dit deel van de Loirestreek wordt al 1000 jaar de cabernet-franc druif verbouwd, ook wel genoemd “Breton”.
De wijngaarden van Bourgueil profiteren van een vrij mild micro-klimaat; de terrassen die zich in een lengte van 10 km uitstrekken worden in het noorden beschermt door bossen tegen de gure noordenwind. Deze strook is zo’n 3 km breed en loopt uit op de Loire rivier. De wisselende bodemsamenstelling geeft verschillende karakters aan de wijnen. Meer soepele fruitvolle wijnen komen van de warmere zanderige grond, deze verloopt van zand met grind naar een glooiende bodem, waar kalkachtige klei op krijt/kalksteen structuur geeft aan rijke, complexe wijnen. Deze laatste categorie rijpt langzaam en lang. Bourgueil op z’n best combineert een stoer karakter met verfijnd fruit, vaak floraal geparfumeerd. Na rijping komt een boeiende complexiteit tot uiting, fijn klein rood fruit, bosbes, zwarte bes en rijpe aardse aroma’s als bosgrond, bladeren, paddenstoelen.
 
 
Familie Caslot
De familie Caslot maakt al 300 jaar wijn in Restigné, het familiebezit dateert van 1640. De schijnbaar eindeloze kelders zijn indrukwekkend en zijn ontstaan in 11e en 12e eeuw. Het domaine de la Chevalerie heeft een mooi potentieel aan wijngaarden met een uitstekend terroir; met de intreding van dochters Stéphanie en Laurie en zoon Emmanue leek dit potentieel optimaal benut te worden. Begin 2021 kwam Stéphanie echter tragisch op veel te jonge leeftijd te overlijden.
 
 
Wijngaard
Er worden geen onkruidverdelgers gebruikt maar geploegd, er wordt gewerkt volgens de biodynamie vanuit de gedachte om de interactie tussen plant en terroir te begeleiden en te stimuleren. De snoeiwijze is guyot-simple, geen gebruik van herbiciden, geen pesticiden, handmatige oogst, gisting op cuve met temperatuur controle, eigen gistcultuur, opvoeding op demi-muid (500 liter eiken fust) in koude kelders met een constante temperatuur van 10°C tot 12°C.

Een wijn die typisch is gemaakt om jong te drinken van de alluviale bodems aan de voet van de rivier. Afkomstig van terrassen aan de voet van de helling, zanderig met quartz, kiezel en klei, 1-2 meter diep, expositie zuid-zuidoost, 30-45 jarige stokken.

 

stijl - Bourgueil in een open stijl, fascinatie en frisse rijpheid geven aanzet om volop te genieten van heerlijk fruit in een stoer karakter. 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen