Domaine de Ferrand, Mistral Côtes du Rhône

€13,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

Philippe Bravay reisde rond de wereld tot hij in 1995 het domein van zijn vader overnam. Zijn vader verkocht de wijn aan de lokale handelaren, maar Philippe besloot de wijn zelf te bottelen en te rijpen en gaf het domein zijn eigen naam terug, Domaine de Ferrand. Het domein heeft verschillende wijngaarden in het noorden van de appellatie, 5 ha Châteauneuf in La Gardiole en Carbrières en 10 ha Côtes du Rhône en VDP.

 

De bodem varieert van zanderig tot zanderige klei met gesteente, meestal ruim een meter diep. Zorgvuldig en met aandacht voor detail wordt gewerkt aan een zo natuurlijk mogelijke omgeving in de wijngaard. Zo wordt er volstaan met 1 snoei, na de wintersnoei wordt de wijnstok met rust gelaten vanuit het principe dat na iedere snoei de plant wil compenseren en dat kost energie die niet gebruikt wordt voor het rijpingsproces van de druif. De wijnstok wordt dus meer aan zijn lot overgelaten en vindt zo een natuurlijk evenwicht. Er worden geen onkruidverdelgers en pesticiden gebruikt. Rendementen zijn laag want het aandeel oude stokken is hoog, deels gepland in 1904 en in 1920. In die tijd werd er met paard of ezel geploegd waardoor ook de afstand tussen de wijnstokken heel anders was als nu. Het is dus niet mogelijk hier met een tractor te werken. 

 

Grenache domineert, daarnaast staat bourboulenc, vacarese, cinsault, mourvèdre en syrah aangeplant. Er wordt op de limiet geoogst en gewacht tot op het laatste moment om optimaal rijp te plukken. Dit is één van de belangrijkste beslissingen van het jaar. Met een table de trie wordt het fruit in de wijngaard geselecteerd. De druiven worden niet geoogst op basis van terroir maar op het type druif, dus b.v. grenache uit iedere wijngaard gist gezamenlijk. 

 

Wijn & gerecht

Aubergineschotel, lam met oregano en knoflook, gegrilde lamsbout, ossenstaart met aubergines, courgettes en olijven, wild als haas, konijn, Leidse kaas, Friese kruidnagelkaas.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen