Domaine de Baraveou Rosé
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Jean-Philippe Fourney, chef de culture ('wijngaardchef') op het beroemde wijngoed Tempier, bouwt parallel aan zijn eigen Domaine de Baraveou in Bandol. Een idealistisch project, want voordat hij kon starten, moest hij eerst een complete heuvel ontbossen, de oude terrassen herstructureren en vier hectare mourvèdre en grenache planten om ze vervolgens biologisch-dynamisch te cultiveren. Al dat harde werk betaalt zich echter terug: zijn wijnen schoten onmiddellijk naar de top van de appellation en stijgen alsmaar hoger.
Geboren in Bourgogne arriveerde Fourney in 2001 - pas negentien jaar oud en zonder een cent op zak - in Bandol. Hij werkte op Château Vannières, op Domaine La Suffrène en vervolgens op Domaine Tempier, waar hij momenteel hoofd is van de teelt van de 60 hectare wijnstokken. In 2011 begon hij zijn titanenklus op Baraveou in het plaatsje La Cadière-d'Azur. De eerste jaren moest hij de druiven in bulk verkopen, omdat wijnstokken hier minimaal acht jaar oud moeten zijn om de (rode) Bandol-appellatie te kunnen claimen. Gelukkig pachtte hij nog een hectare wijngaard met veertig jaar oude stokken in het nabijgelegen Castellet, waarmee hij in 2015 al zijn eerste rode wijn kon produceren.
PRACHTIGE ROSÉS
Ook de rosés zijn prachtige creaties, gekenmerkt door een moderne aromatische uitbundigheid. Bedwelmende, jeugdige tonen van grapefruit, met fijne peperige smaken en veel reikwijdte, maar ook heerlijk ontspannen. Zoals bij alle goede rosés zal een paar jaar flesrijping alleen maar bijdragen aan het drinkplezier.