Domaine Clos Lapeyre, Jurançon Moelleux
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Aan de voet van de Pyreneeën en in de nabijheid van de Atlantische oceaan ligt dit magische domein van wijnmaker Jean-Bernard Larrieu. Het domein van 17 hectare bestaat sinds begin 1900. Oorspronkelijk hield de familie Larrieu koeien en teelde men perziken en aardbeien. In de jaren '60 besloot de vader van Jean-Bernard ook druivenranken te gaan planten die hij verkocht aan de plaatselijke coöperatie. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds op de boerderij vruchten geteeld en vee gehouden.
In de jaren daarna was Larrieu senior de eerste die begon met het bouwen van terrassen in de vorm van een amfitheater gericht op het zuiden om de rijpheid te bevorderen, iets wat daarna door veel boeren is overgenomen. De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 400m. De bodem bestaat voornamelijk uit klei met kalk en de aangeplante druivensoorten zijn gros manseng, petit manseng en de lokale druif courbu.
De wijn bezit frisheid door de mooie balans tussen zoet en zuren. Lokaal drinkt men de moelleux als aperitief, maar ook voor de begeleiding van lichtzoete desserts leent hij zich uitstekend.