Crystallum - The Agnes Chardonnay

€29,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Wijnbedrijf:
Dat de uitdrukking ‘dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ van toepassing is op het kleine Zuid-Afrikaanse wijnbedrijf Crystallum, blijkt wel uit de weg die Peter-Allan Finlayson bewandelt. Weliswaar werd de wijncultuur er bij Peter-Allan Finlayson met de paplepel ingegoten, zijn vader Peter Finlayson van het wijngoed Bouchard Finlayson is een van de pinot noir pioniers in de Hemel-en-Aarde Vallei. Tijdens zijn studie oenologie raakte Peter-Allan Finlayson echter verveeld en besloot om economie en filosofie te gaan studeren. Tijdens een reis door Europa die hij na zijn afstuderen maakte, werkte hij tijdens de druivenoogst in de Bourgogne bij een aantal wijnmakers en raakte gefascineerd door de klassieke wijn maak methodes. In 2007 creëerde Peter-Allan Finlayson met hulp van zijn broer Andrew het kleine wijnbedrijf Crystallum met als uitgangspunt het maken van wijnen van grotendeels aangekochte pinot noir en chardonnay druiven, waarbij kleinschaligheid, duurzaamheid en kwaliteit voorop staan. In korte tijd wist Crystallum met wijnen die een duidelijke ’bourgogne stijl’ hebben, zich onder de elite van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers te scharen. Iets dat overduidelijk blijkt uit hoge waarderingen in de Zuid-Afrikaanse wijngids Platter’s en in The Wine Advocate #230 constateerde de wijnschrijver Neal Martin tijdens een lunch in Kaapstad in Zuid-Afrika: “Peter-Allan Finlayson makes some of South Africa's finest Pinot Noirs and Chardonnays. Attesting to that was the fine performance of his wine when served against the likes of Domaine de la Romanée-Conti of J-L Trapet at a lunch in Cape Town.” De druiven voor de The Agnes Chardonnay van Crystallum komen van vijf verschillende wijngaarden in de ward Hemel-en-Aarde die in het district Overberg liggen.

Regio:
De West-Kaap is niet alleen de bakermat van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, het is ook het gebied waar het overgrote deel van de Zuid-Afrikaanse wijn geproduceerd wordt. De provincie West-Kaap bestaat op zich uit vijf verschillende wijnbouwregio’s: Coastal Region, Breede Rivier Valley, Klein Karoo, Cape South Coast en Olifants River. Cape South Coast is een relatief jonge wijnregio die ten zuidoosten van Kaapstad aan de kust van de Indische Oceaan ligt. Met name de wijndistricten Elgin en Walker Bay profiteren van de verkoeling die de oceaan biedt. De koele zeewind tempert de temperatuur en zorgt voor voldoende neerslag, dit tezamen met de bodemsamenstelling en overvloedige zon maakt dat in Walker Bay de kwalitatieve omstandigheden ideaal zijn voor druivenrassen als chardonnay en pinot noir. Met name in de heuvelachtige wards (cru's) Hemel-en-Aarde Valley en Hemel-en-Aarde Ridge zijn de beste wijngaarden te vinden die wijnen opleveren die vaak een opmerkelijke overeenkomst hebben met rode en witte bourgognes.

Vinificatie (wijnbereiding):
De druiven worden handmatig geoogst waarbij streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder worden de gehele trossen extreem voorzichtig geperst waarna het sap 24 uur rust krijgt om zo de grovere bestanddelen te laten bezinken. Vervolgens wordt het sap overgestoken op Franse eikenhouten barriques van 225 en 500 liter waarvan 10% jaarlijks vernieuwd wordt, om hierin een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten, de malolactische gisting en rijping te ondergaan. Na ruim negen maanden volgt de assemblage van de wijn en botteling.

Smaakimpressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:
Een alcoholpercentage van 13,5%. Helder lichtstrogeel van kleur. In de neus aroma’s van limoen, witte perzik, appel, honing en iets van brioche en vuursteen. In het smaakpalet tonen van citrusfruit, tropisch fruit, en een hint van vanille, die in de licht mineralige afdronk begeleid worden door de juiste zuren. Serveren: 10 tot 12°C. Bewaren: tot 8 jaar na de oogst.

Culinair advies:
Oesters, gegrilde tonijn, wilde zalm, kip uit de oven, kalfsvlees in roomsaus, salade met gerookte kip en elegante Aziatische gerechten.

Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: 2015 92p Stephen Tanzer - 2014 89p Parker - 2013 91p Parker, 93p Tim Atkin

0 sterren op basis van 0 beoordelingen