Crystallum - Bona Fide Pinot Noir

€46,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Wijnbedrijf:
Dat de uitdrukking ‘dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ van toepassing is op het kleine Zuid-Afrikaanse wijnbedrijf Crystallum, blijkt wel uit de weg die Peter-Allan Finlayson bewandelt. Weliswaar werd de wijncultuur er bij Peter-Allan Finlayson met de paplepel ingegoten, zijn vader Peter Finlayson van het wijngoed Bouchard Finlayson is een van de pinot noir pioniers in de Hemel-en-Aarde Valley, maar tijdens zijn studie oenologie raakte Peter-Allan Finlayson verveeld en besloot om in plaats daarvan economie en filosofie te gaan studeren. Tijdens een reis door Europa die hij na zijn afstuderen maakte, werkte hij tijdens de druivenoogst in de Bourgogne bij een aantal wijnmakers en raakte gefascineerd door de klassieke wijnmaak methodes. In 2007 creëerde PeterAllan Finlayson met hulp van zijn broer Andrew het kleine wijnbedrijf en merk Crystallum met als uitgangspunt het maken van wijnen van grotendeels aangekochte pinot noir en chardonnay druiven, waarbij kleinschaligheid, duurzaamheid en kwaliteit voorop staan. In korte tijd wist Crystallum met wijnen die een duidelijke ’bourgogne stijl’ hebben, zich onder de elite van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers te scharen. Iets dat overduidelijk blijkt uit hoge waarderingen in b.v de Zuid-Afrikaanse wijngids Platter’s. En in The Wine Advocate #230 constateerde de wijnschrijver Neal Martin, die wijnen van Crystallum proefde tijdens een lunch in Kaapstad in Zuid-Afrika, “Peter-Allan Finlayson makes some of South Africa's finest Pinot Noirs and Chardonnays. Attesting to that was the fine performance of his wine when served against the likes of Domaine de la Romanée-Conti of J-L Trapet at a lunch in Cape Town.” De druiven voor de Bona Fide Pinot Noir van Crystallum komen van een enkele wijngaard in Hemel-en-Aarde. Van de 2015 jaargang werden slechts 3036 flessen gebotteld.

Regio:
De West-Kaap is niet alleen de bakermat van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, het is ook het gebied waar het overgrote deel van de Zuid-Afrikaanse wijn geproduceerd wordt. De provincie West-Kaap bestaat op zich uit vijf verschillende wijnbouwregio’s: Coastal Region, Breede Rivier Valley, Klein Karoo, Cape South Coast en Olifants River. Cape South Coast is een relatief jonge wijnregio die ten zuidoosten van Kaapstad aan de kust van de Indische Oceaan ligt. Met name de wijndistricten Elgin en Walker Bay profiteren van de verkoeling die de oceaan biedt. De koele zeewind tempert de temperatuur en zorgt voor voldoende neerslag, dit tezamen met de bodemsamenstelling en overvloedige zon maakt dat in Walker Bay de kwalitatieve omstandigheden ideaal zijn voor druivenrassen als chardonnay en pinot noir. Met name in de heuvelachtige wards (cru's) Hemel-en-Aarde Valley en Hemel-en-Aarde Ridge zijn de beste wijngaarden te vinden die wijnen opleveren die vaak een opmerkelijke overeenkomst hebben met rode en witte bourgognes.

Vinificatie (wijnbereiding):
De druiven worden handmatig geoogst waarbij streng geselecteerd wordt en direct vervoerd naar de vinificatieruimte in Gabriëlskloof in Botrivier. Daar wordt 50% van de druiven eerst ontsteeld terwijl de rest van de trossen intact wordt gelaten. Aansluitend laat men de druiven de alcoholische fermentatie spontaan met wilde gisten ondergaan. Na ongeveer 30 dagen volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op Franse eikenhouten barriques(20% nieuw), voor de malolactische gisting en rijping. Na ruim 11 maanden volgt de assemblage en botteling.

Smaakimpressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:
Een alcoholpercentage van 14,4%. Helder granaatrood van kleur. In de neus aroma's van rijpe bramen, zwarte kersen, bosgrond en iets van vers gebakken spekjes. In het smaakpalet tonen van rijpe rode en zwarte kersen en wat specerijen, die gepaard gaan met een afdronk met goede tannines en frisse zuren. Serveren: 15 tot 17°C. Bewaren: tot 10 jaar na de oogst.

Culinair advies:
Ree biefstuk, kalfsentrecôte, varkenshaas in rode wijn en kazen als Citeaux, Morbier Fermier en Remeker Puur.

Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: 2013 92p Parker - 2012 93p Parker

0 sterren op basis van 0 beoordelingen