Mas Amiel Muscat de Rivesaltes

€23,95

De geschiedenis van Mas Amiel in Maury, al heel lang een grote naam in de wijnwereld, begint op het moment dat een bisschop bij het kaarten een van zijn wijngoederen verliest aan een ingenieur met de naam Amiel. Dat was in 1816. Het wijngoed overleefde diverse rampen en floreerde. In 1907 begon de productie van zoete, versterkte wijn, waar het domein wereldwijd beroemd om is. In 1999 zag Olivier Decelle het schitterende Mas Amiel, werd verliefd en kocht het.

 

Decelle, een ambitieuze doorzetter, wilde naast die zoete wijn ook een droge wijn van superkwaliteit maken. De schistbodem van de wijngaarden in Maury – een prachtig, maar ruig gebied in de Roussillon, met veel zon en wind – is te vergelijken met die van topgebieden als Côte-Rôtie (Rhône) en Priorat (Catalonië). Volop potentieel dus. Na een periode van experimenteren lukte het Decelle om unieke droge wijnen te produceren met het stempel van Mas Amiel. Ze worden gemaakt van kleine percelen met een lage opbrengst, die allemaal afzonderlijk geoogst en vergist worden, en vormen een klasse apart binnen Maury.

 

Voor de zoete wijn wordt er kort na de start van de gisting alcohol aan de wijn toegevoegd, zodat de gisting stopt en de wijn zoet en fruitig blijft. Dan volgt een proces dat uniek is voor Mas Amiel: de wijn wordt overgeheveld naar grote glazen buikflessen, met de vrolijke naam bonbonnes, die buiten in de zon worden gezet. Daar rijpt de wijn een jaar. In die tijd oxideert de wijn en wordt lichter van kleur. Vervolgens gaat hij in grote vaten, om verder te rijpen tot een ongekend complex geheel van geuren en smaken. Decelle introduceerde nog een andere methode voor het maken van zoete wijn, waarbij de wijn juist tegen hitte en lucht beschermd wordt. De wijn oxideert dan dus niet en blijft heerlijk fruitig.

 

Het begin van elke wijn van Mas Amiel ligt in zorgvuldige biologische of biologisch dynamische druiventeelt. Wijnmaker Nicolas Raffy, die zijn hart en ziel in zijn wijnen stopt, maakt blends van verschillende druivenrassen, maar ook van bepaalde percelen. Voor elk type wijn wordt de beste rijpingsmethode gekozen. Daardoor is elk glas Mas Amiel iets bijzonders; zoet of droog, alle wijnen zijn levendig, complex en perfect in balans.G
eur & Smaak

Lichtgeel van kleur met in de geur tonen van verbena en citrus. In de smaak een mooie frisheid met gekristaliseerde citroen en bergamot. De knapperigheid van de muscat blijft mooi aanwezig.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen