Domaine Barraud Saint-Véran En Crèches

€31,50
Saint-Véran grenst aan Pouilly-Fuissé in het uiterste zuiden van de Bourgogne. Het is de jongste appellatie in de Mâconnais, sinds 1971 groeide het uit tot 450 ha. De wijnen tonen gelijkenis met hun grotere broer uit Pouilly-Fuissé.
   
Daniël Barraud is inmiddels wereldwijd bekend als stylist en compromisloos wijnmaker van heldere wijnen met een pure balans. Zijn wijnen zijn zuiver chardonnay getypeerd en hebben een expressie van het terroir, kundig ondersteund door gebruik van eiken fusten. De wijnstok wordt zoveel mogelijk aan zijn eigen lot overgelaten.
 
Het domein van 7 ha ligt onderaan de Vergisson rots met wijngaarden op hellingen die met een dunne bovenlaag van kalk en kleigrond bedekt zijn. Daniel Barraud bemest zijn grond niet of nauwelijks zodat de wijnstok zijn voeding uit de rots moet halen. Hierdoor ontstaat een duidelijke typering van het individuele karakter van de verschillende wijngaarden en vormen zich wijnen die blijven boeien dankzij het eigen terroir.
 
Geen onkruidbestrijding met chemische middelen maar ploegen, gebruik van biologische producten en een uitgekiend tijdstip van oogsten om rijpheid en zuurgraad optimaal te houden. Pneumatische persing; gisting en rijping op houten fust waarbij de opvoeding met de fijne lie heel belangrijk is; de wijnen worden niet gefilterd.  
 

Domaine Barraud was een van de eerste producenten in de Mâconnais die zijn eigen wijn ging bottelen en daarmee nauw betrokken bij de ontwikkeling van de streek. Deze wijn komt van de wijngaard En Crèches in het dorp Saint-Véran, een terroir gelegen op kalksteen in een lager gelegen, warmer micro-klimaat. Het geeft de wijn de heerlijke rijkheid die de streek kenmerkt, gebalanceerd door een mooie minerale structuur. Fruitige wijn met aroma van witte bloemen en bloesem. 70% van de wijn rijpt op barrique en de rest op 600L demi-muids (10% nieuw)

0 sterren op basis van 0 beoordelingen