Bodegas Hidalgo La Gitana - Alameda Cream 0,5l

€15,50

Wijnbedrijf: Bodegas Hidalgo - La Gitana is niet alleen een van Spanje’s oudste wijnhuizen. Het is sinds de oprichting, ruim tweehonderd jaar geleden in handen van dezelfde familie. In 1792 kocht José Pantaleón Hidalgo van zijn schoonvader een wijnkelder in het stadje Sanlúcar de Barrameda dat gelegen is in het hart van de Sherry streek. In de loop van de negentiende eeuw groeide Bodegas Hidalgo met het aanschaffen van meerdere wijngaarden en uitbreiding van de wijnkelder, langzaam maar zeker uit tot een van allerbeste sherry producten in Sanlúcar de Barrameda. De toevoeging van La Gitana aan de naam Bodegas Hidalgo komt van het verhaal dat ruim honderd jaar geleden in een wijnbar in Málaga ontstond omdat de sherry’s van Bodegas Hidalgo daar verkocht werden door een zigeunerin. De wijnen werden alom bekend als “el vino de la gitana” (de wijn van de zigeunerin) en niet als die van Bodegas Hidalgo. In die tijd ging Bodegas Hidalgo ook voor het eerst zelf bottelen. Hiermee was de toevoeging La Gitana een vanzelfsprekendheid. Het grote geheim van de kwaliteit van Bodegas Hidalgo - La Gitana is het trouw blijven aan tradities en het gebruik van druiven uit eigen wijngaarden het maken van de sherry's. Van de 170 hectare wijngaarden die ook biologisch bewerkt worden, bestaat het grootste deel hiervan ook nog eens uit de pago’s Balbaína en Miraflores (een pago is de allerhoogste en zeldzaamste Spaanse herkomstbepaling, het is een gespecificeerd terroir, dus een cru die bestaat uit een of meerdere wijngaarden).

Regio: De autonome regio Andalusië ligt in het uiterste zuiden van Spanje. Het is een zeer warm en zonovergoten gebied. Het heeft een rijke geschiedenis waar de schitterende historische steden Córdoba, Granada en Sevilla van getuige. De wijncultuur is hier al ruim twee duizend jaar oud is. Andalusië is vooral de wijnstreek van versterkte wijnen, zoals de zoete wijnen uit de DO’s Málaga, Montilla-Moriles en Condado de Huelva. Om maar niet de veelzijdige aangesterkte Sherry wijnen te vergeten, die zelfs tot de oudste, bekende kwaliteitswijnen gerekend moeten worden. De wijnstreek van de DO Jerez-Xérès-Sherry ligt grofweg ten noordwesten van de havenstad Cádiz langs de Atlantische Oceaan als een driehoek tussen de steden Sanlúcar de Barrameda, Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa Maria. Door de directe nabijheid van de oceaan heerst hier een microklimaat met enige verkoeling en af en toe wat regen, een zeldzaamheid in Andalusië. Met de kalkrijke bodem die hier te vinden is en die het regenwater vasthoudt, is dit een ideale plek voor de productie van witte Sherry wijnen, waarbij de droge versies gemaakt worden van de Palomino Fino en de zoete varianten van de Pedro Ximenez druif.

Wijngaard & Vinificatie: De Alameda Cream van Bodegas Hidalgo is afkomstig van eigen wijngaarden die liggen in de pago’s (cru's) Balbaína en Miraflores. Begin september vindt de oogst handmatig plaats waarna men de gezonde pedro ximénez druiven op stromatten in de zon laat indrogen. De palomino fino druiven gaan in grote roestvrijstalen tanks waarbij enkel het vrije uitloop sap (dus geen persing) wordt gebruikt om een temperatuur gecontroleerde gisting te laten ondergaan. De ingedroogde pedro ximénez druiven worden wel geperst en ondergaan een temperatuur gecontroleerde gisting op rvs-tanks. Vervolgens wordt er wijnalcohol van de puurste kwaliteit toegevoegd tot er 17% is bereikt en laat men de jonge versterkte wijnen rijpen op Amerikaanse eikenhouten vaten volgens het solerasysteem. De fusten met de jongste wijn worden bovenop de vorige jaargang gelegd terwijl de oudste helemaal onderaan op de grond liggen. Hierbij staan de fusten van boven naar beneden met elkaar in contact zodat het onderste vat continu aangevuld wordt met de jongere wijnen. Dit proces geeft de sherry gedurende de jaren steeds complexere aroma's, terwijl door het verdampen van de wijn het alcoholpercentage langzaam iets lager wordt en de wijn een donkerder kleur krijgt. Na assemblage van de pedro ximénez (20%) en palomino fino wijnen (80%) volgt de botteling na een koude klaring en zeer lichte filtering.

Smaakimpressie: Diep amberbruin van kleur. In de neus aroma’s van ingedroogde druiven, honing en walnoten. In het smaakpalet tonen van gekonfijt fruit, wederom honing en heel subtiel een licht ziltige toets, die gepaard gaan met lange zacht zoete afdronk.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen