Bodega Cerrón, Jumilla 'La Servil'

€31,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

De geschiedenis is -net als de wijnstokken- complex en diepgeworteld, hier op de scheidslijn van Levante en Castilla la Mancha. Onder de vlag van D.O.P. Jumilla cultiveert de familie Cerdán hier sinds eind 19e eeuw de meest uitdagende stukken grond. Juan José is samen met broer en zus Carlos en Lucía de vierde generatie wijnmaker.

Nagenoeg alle etiketten op de flessen zijn ontleend aan familieportretten en hoewel het verleden hiermee duidelijk zichtbaar is, wordt de toekomst zeer goed vertegenwoordigd. Terwijl duurzame en verantwoorde landbouw altijd al werd beoefend, werd de wijnmakerij in 1995 biologisch gecertificeerd. De wijngaarden van Bodegas Cerrón behoren hiermee tot de eerste lichting biologisch gecertificeerde wijngaarden in Spanje. Daarom wordt er in deze wijngaarden geen kunstmest, additieven of synthetische chemicaliën gebruikt. Aan de 25 tot 70 jaar oude wijnstokken wordt enkel handmatig geoogst. Ook worden enkel inheemse gisten gebruikt bij het maken van wijn. In de kelder van het domein vinden we een enorme verscheidenheid aan wijnvaten. Eiken, cement, amfora, roestvrij staal, tinajas en foudres in alle maten, nagenoeg alle materialen worden gebruikt om de wijnen te fermenteren en te laten rijpen. Hierbij wordt te allen tijde gekozen voor het respecteren van het fruit, terroir en frivoliteit van de wijn, die op geen enkele manier overstemd mag worden door houttoetsen of een boers karakter.

 

La Servil wordt aangeplant op de wijngaard "El Cenajo" met wijnstokken die zijn aangeplant tussen 1954 en 1956 nabij Fuente Alamo op een hoogte van 900 tot 960 meter boven zeeniveau.

 

Vinificatie

Spontane vergisting en rijping in gebruikte foeders voor een periode van 14 maanden. Tot slot botteling zonder filtratie of klaring.

 

Smaakimpressie

De oude ongeënte wijnstokken geven een frisse en mediteraanse toets met aardse en iets zilte tannines. De koude winter met veel sneeuw gaf veel vocht in de grond, wat uiteindelijk een heerlijke balans geeft tussen frisse tonen en rijpheid.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen