Az. Agr. Rocche Costamagna, La Morra Barolo

€41,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

Op 15 mei 1841 kreeg Luigi Costamagna van de commandant van de koninklijke garde in Alba een officiële vergunning om wijn te verhandelen van zijn eigen wijngaarden. Daarmee was Rocche Costamagna een van de eerste producenten in Barolo die zijn eigen wijn bottelde. Op het domein is zelfs nog een fles Rocche Costamagna 1866 te bewonderen uit de kelders van het buitenverblijf van koning Vittorio Emanuele II. In de jaren 30 stierf Riccardo (4e generatie) en zijn vrouw Maddalena besloot alle wijngaarden te verkopen buiten la Morra. Men produceerde alleen nog wijn voor eigen consumptie en verkocht aan andere producenten. Aan het eind van de jaren ’60 besloot haar nicht Claudia Ferraresi samen met haar man het wijnhuis nieuw leven in te blazen. De wijnmakerij werd gemoderniseerd en de wijngaarden werden opnieuw aangeplant. Sinds midden jaren 80 staat haar zoon Alessandro Locatelli aan het roer en hij heeft het werk van zijn moeder voortgezet door het bouwen van onder andere een nieuwe cantina en het converteren naar biologische teelt. Vandaag de dag behoort het domein nu weer tot de top van Barolo, getuige ook de vele lovende kritieken van de internationale wijnpers.

Rocche Costamagna bezit een aaneengesloten perceel van 3,5 hectare in de Rocche dell’Annunziata wijngaard, een van de onbetwiste “grand crus” van de Barolo streek. Buren zijn onder andere Bartolo Mascarello, Lorenzo Accomasso en Renato Ratti. Deze wijngaard staat bekend om haar verfijnde en elegante Barolo’s die reeds jong toegankelijk zijn maar ook geweldig kunnen ouderen. Alessandro maakt Barolo op de traditionele manier, dat wil zeggen in grote eiken vaten (botti) van 30 hectoliter. Tegenwoordig wordt veel Barolo ook in nieuwe kleine eiken barriques gemaakt. Dit geeft een veel duidelijkere signatuur van het hout en onderdrukt deels de expressie van de druif en het terroir.  De Barolo Rocche dell’Annunziata rijpt 24 maanden op botti en daarna nog een jaar op fles voordat hij wordt uitgebracht. 

Stijl

Barolo's uit La Morra en in het bijzonder van de Rocche dell'Annunziata wijngaard staan bekend om hun elegantie. Het terroir van deze wijngaard laat zich kenmerken door een florale neus en in de smaak door tonen van aceto balsamico en eucalyptus.

Wijn & gerecht

Gestoofd vlees (brasato), risotto met eekhoorntjesbrood, gerechten met truffel en gebraden wild. Drinken op 18 graden Celsius vanaf 2019 (decanteren aanbevolen) tot 2034.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen