Regis Minet Pouilly Fumé Vieilles Vignes

€23,95
De grootvader van Régis Minet, Robert begon in 1937 naast zijn werk als vatenmaker met het produceren van zijn eigen Pouilly Fumé op 1,5 hectare in Pouilly sur Loire. Al op 17-jarige leeftijd kwam zijn zoon Régis aan het roer te staan door het plotseling overlijden van zijn vader. In de afgelopen 40 jaar heeft Régis het domein uitgebreid naar 11ha en inmiddels werkt naast zijn vrouw Nathalie ook de 4e generatie in de persoon van zoon Antoine in het bedrijf. Régis is dag en nacht in zijn wijngaard of kelder te vinden maar is daarnaast fervent duiker, motorrijder en rugby fan. 
 
Het domein is verdeeld over 12 verschillende plots in de dorpjes Pouilly sur Loire en Saint Andelain. De bodem bestaat hier onder andere uit klei, vuursteen (ergo Fumé) en Kimmeridgian kalk, deze laatste vindt men ook in de chablis en champagne streek. Pouilly Fumé geeft een van de mooiste expressies van de sauvigon druif, maar ook hier heeft dat geresulteerd in de opkomst van luxueuze cuvees gerijpt in eiken vaten met prestigieuze namen. Echter, in tegenstelling tot een paar van zijn beroemde buren gelooft Régis niet in houtopvoeding voor Pouilly Fumé en maakt de wijn zoals zijn grootvader het hem geleerd heeft. Een frisse heldere Pouilly Fumé met opwekkende zuren bedoelt om te drinken als aperitief of als begeleider van de lokale geitenkazen. In de wijngaard werkt hij zo natuurlijk mogelijk en stuurt hij de rendementen door middel van snoei en groene oogst om optimale rijpheid te verkrijgen. In de kelder vinifieert hij alle plots apart in stalen tanks waarbij de wijn 6 maanden op zijn eigen gist rust met zo min mogelijk batonnage (roeren) om de frisheid en helderheid te bewaren. Nu al meer dan 40 jaar assembleert Régis zelf zijn cuvee Vieilles Vignes uit de verschillende plots al naar gelang de karakteristieken van het oogstjaar. 
 
Pouilly Fumé “Vieilles Vignes”  
 
De belangrijkste cuvee van Minet gemaakt van 10 verschillende plots van stokken van gemiddeld 25-30 jaar oud. Typische sauvignon aroma’s van citrus en groene appel maar ook rijper fruit zoals perzik en passievrucht. De wijn heeft opwekkende en aangename zuren en een minerale afdronk. Perfecte wijn als aperifitief of bij Crottin geitenkazen maar ook als begeleider van gerechten met tomaat. 

Harold Hamersma 9+

"Wijn met een verhaal. Ooit begonnen in 1937 toen vatenmaker Robert Minet, een perceeltje van 1,5 hectare in Pouilly sur Loire tot zijn beschikking kreeg. En hij leefde vervolgens nog lang en gelukkig? Hij wel, maar zijn zoon die het van hem overnam niet.

Zodoende werd diens zoon Régis al op 17-jarige leeftijd de baas van het spul. Talent was hem niet vreemd. Inmiddels telt het domaine elf hectare, verdeeld over een dozijn verschillende plots in de dorpjes Pouilly sur Loire en Saint Andelain. De vrouw des huizes werkt mee, zo ook zoon Antoine. 

Gaat ze goed af getuige hun al aardig vieilles vignes (25-30 jaar), afkomstig van tien verschillende wijngaarden. Naar complimentjes hengelend klein-tropisch fruit, tomatenzoet, perzik, passievrucht, kleine honingbeloning, niet te rijpe meloen, wat groenvoorziening, fluisterende zuren en een licht-krakende mineraliteit."

0 sterren op basis van 0 beoordelingen