Gavi di Gavi 'Minaia' Nicola Bergaglio

€16,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

In 1946 richtte Nicola Bergaglio zijn bedrijf op. Het was een agrarisch bedrijf waar wijn slechts bijzaak was; melk en fruit hadden het grootste aandeel. Pas in de jaren zeventig, nadat de DOC aan het gebied was toegekend, ging Nicola Gavi produceren. In 1977 bottelden hij en zijn zoon Gianluigi hun eerste wijn. Sinds 2007 werkt Gianluigi met zijn zoon Diego. Hun gezamenlijke arbeid is niet onopgemerkt gebleven: ze hebben zowel nationaal als internationaal een uitstekende reputatie opgebouwd.

 

Uitblinkers

De wijngaarden van Bergaglio liggen op ongeveer 300 meter hoogte en worden met enorme precisie bijgehouden. Alle druiven worden met de hand geoogst. Een aanzienlijke klus, want het domein omvat 18 hectare. In de kelder werken vader en zoon al even secuur. De wijnen rijpen op roestvrij staal en blinken uit in zuiverheid, mineraliteit, elegantie en lengte. De wijngaard op de Minaiaheuvel is hun ‘cru’; hij beslaat zo’n 6 hectare. De planten hebben een gemiddelde leeftijd van circa 30 jaar, maar er zitten exemplaren bij van maar liefst 75 jaar oud.

 

Hoewel Gianluigi en Diego de hele heuvel bezitten, heeft een andere Gaviproducent ook ‘Minaia’ op zijn etiket gezet. Maar laat je niet beetnemen: er is maar één echte Minaia.

 

Vinificatie

Selectie bij binnenkomst waarna direct zacht wordt geperst. Vergisting op RVS gedurende vijftien dagen op een gecontroleerde temperatuur van 18°C. Rijpt 4 maanden op de lies met regelmatige battonage. 

 

Smaakimpressie

Zuivere verfijnde neus met tonen van citrus, wit fruit en steenfruit. Mooie zuren die in goede harmonie zijn met het elegante fruit en een spannende finale.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen