Wijnbox Rick

€75,00
Beschikbaarheid: Op voorraad

Elk jaar als ik met mijn gezin op vakantie ga, zorg ik dat we dichtbij een wijngebied zitten. Niets leukers dan langs wijnboeren om lekker te proeven en mooie nieuwe wijnen te ontdekken. Dit jaar zal dat waarschijnlijk niet gebeuren… Om deze pijn voor mij, maar vooral ook voor jullie wat te verzachten, heb ik mijn favoriete wijnen uitgezocht van producenten die ik heb bezocht of die op mijn lijstje staan voor na de crisis.

Ik houd van wijnen die vol, geconcentreerd en krachtig zijn, maar toch verfijnd. Daarom heb ik als eerste wijn gekozen voor Heymann Lowenstein Riesling F. Deze riesling is anders dan andere. Dat komt doordat ze de wijn wat houtlagering meegeven, zodat de wijn een beetje vettig wordt, maar hij blijft toch zuiver en in balans. Perfect voor bij een groene salade met zalm, als deze wijn niet na het aperitief al op is…

Voor de tweede wijn heb ik voor de Dockner Joe Gruner Veltliner gekozen. Gruner Veltliner is vaak een frisse wijn voor bij het aperitief, maar ook deze wijn heeft even op grote eiken fouders gerijpt. De wijn blijft fris, maar is daardoor toch wat voller en complexer van smaak. Daarom vind ik deze wijn uitermate geschikt voor bij asperges op de traditionele manier met een goede botersaus.

De derde wijn is Cossetti Barbera d’Asti “La Vigna Vecchia”. Een elegante, kruidige wijn van familiedomein Cossetti uit Piemonte. Ga je iets maken met truffel, dan hoort deze wijn daarbij!

Wijn nummer vier is een wijn uit Spanje, Navarra. De Araiz Blaneo Syrah. Precies wat ik lekker vind! Een krachtige, stoere wijn met volle body door rijping van 10 maanden in houten vaten. Veel donker fruit en lekker spicy. Ik zou het liefst elke dag willen barbecueën met een mooi stuk rood vlees en dan deze wijn erbij.

Als laatste mag voor mij, als groot portliefhebber, een half flesje Noval 10 years old Tawny echt niet ontbreken in mijn box! Gedroogd fruit, sinaasappelschil en noten. Echt niet alleen voor in de winter, maar lekker wat gekoeld drinken bij kazen en/of chocola in de tuin om de avond mee af te sluiten.

Hierbij aanvullende info over mijn top 5 (in willekeurige volgorde):

 

  • Heymann-Löwenstein Riesling F
Reinhard Löwenstein is een van de meest markante en gerespecteerde wijnmakers in Duitsland. De auteur van het boek Terroir: Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt produceert indrukwekkende wijnen op zijn steile terraswijngaarden. Hij presenteert zijn wijnen als een filosoof, waarbij hij haast poëtische omschrijvingen geeft van zijn topwijngaarden. Hij is een van de specialisten op het gebied van Duitse wijnen. De leistenen bodem, lage opbrengsten en doorgaans late pluk brengen intense Rieslings voort die gastronomisch breed inzetbaar zijn. 
 
Smaakimpressie: mooie rijpe vruchten en mineraliteit.
 
Culinair Advies: Geweldig, zuiver en verfrissend als aperitief. Aanbevolen bij zuivere bereidingen van vis, al dan niet in combinatie met ziltige zeeaster (lamsoren) of zeekraal, bosui, groene risotto of nitraatarme groene groente uit de wok. Ook bijzonder als begeleider van groene salades met zalm of zalmforel.

 

  • Dockner Grüner Veltliner 'Joe'.
Het wijngoed Dockner is traditioneel Oostenrijks familiedomein, onder leiding van Sepp Dockner 'der Seniorchef', die trots is dat ook zijn kinderen de wijn in hun hart hebben gesloten. Hij laat zich bijstaan door zijn zoon Josef  'der Juniorchef' en zijn vrouw Gudrun 'die Chefin'. Ook zijn moeder en twee dochters zijn actief in het bedrijf. Samen bewerken ze 150 hectare wijngaard in het Oostenrijkse Kremstal op en rond de Göttweiger Berg, waarvan 80 hectare daadwerkelijk van henzelf is.
 
Vinificatie: Alcoholische fermentatie in grote fouders en hierna 12 maanden rijping waarna het gebotteld wordt eind september.
 
Smaakimpressie: Mooi geelgroen, verse peren, appel en mango, mineraal, sappig, elegant bijna romige textuur, zoete fruitnuances, fijne zuurgraad, vanille en sinaasappel in de afdronk.

 

  • Cossetti Barbera d'Asti 'La Vigna Vecchia'
Nicolaas Klei: Omfietswijn 2020.
"Bij mij op het dorpsplein is een supermarkt die zelfs op zondag open is. Het is er een drukte alsof de hongerwinter eindelijk voorbij is. Heidenen. Weten ze niet dat de zondag er is om ter kerke te gaan, en barolo en barbaresco te drinken? Misschien weten ze dat zelfs in Piemonte niet meer. Ook daar zijn tenslotte al heidenen met waterflesjes gesignaleerd. Een ordentelijk Piëmontees echter drinkt dus des zondags barolo en denkt aan God het een middagdutje met moeder de vrouw of de nieuwe lakei. Doordeweeks is er geen kerk en barbera. Barbera geurend naar donkere kersen, naar herfstbladeren, haardvuur, een voedzame maaltijd in de gastvrije herberg. En dan die opgewekte frisse zuren, dat gezellig eigengereide bittertje. Tenminste zo zou het moeten zijn. Veel barbera is helaas dun, zuur en troosteloos. Andere lijden aan grootmoedswaanzin, denken barolo te zijn, bluffen met intensiteit en concentratie, zijn onverteerbaar als een vooroorlogse zwartekousenpreek. Gelukkig maakt Cossetti een degelijk opgevoede barbara, mooi rijp en zachtmoedig, vol pit en kersen. Godzalig lekker."
 
 
  • Pagos de Araiz 'Blaneo' Syrah
Pagos de Aráiz ligt in de Ribera Alta, vlakbij het prachtige middeleeuwse stadje Olite dat fungeert als een belangrijk wijncentrum voor de regio. Sinds 2000 is Pagos de Aráiz in handen van de familie Masaveu. Zij heeft van de bodega een avant-garde geheel gemaakt. Het is een immens mysterieus gangenstelsel - bezaaid met levensgrote kunststukken - dat leidt naar de ruim opgezette kelder waar het blinkende RVS je tegemoet komt. Hier wordt kwaliteit gemaakt, dat zie je direct. 
 
Vinificatie: Alcoholische fermentatie en maceratie in roestvrij staal op lage temperatuur gedurende 18 dagen. Malolactische fermentatie in eiken vaten. Rijping op Franse en Amerikaanse eiken vaten gedurende 10 maanden. Natuurlijke stabilisatie zonder gebruik van chemische technieken.
Smaakimpressie: Deze wijn ontving 91 punten van Wine Enthusiast: intense neus; floraal met rijp rood en zwart fruit, specerijen, zwoel hout. In de mond krachtig maar niet zwaar, goede sappigheid, mooie balans tussen het fruit en het hout. Spicy afdronk.

 

  • Quinta do Noval 10 Year Old Tawny (1/2 flesje)
Vinificatie: Port is in alle opzichten een bijzondere wijn. De bereidingswijze is absoluut uniek. De gisting van de druiven duurt slechts tot het moment dat er voor de smaak voldoende onvergiste suiker overblijft. Dan voegt men wijnalcohol toe tot een gehalte van omstreeks 20 graden. De gisting stopt abrupt, de jonge portwijn is geboren.
 
Smaakimpressie: De geur van deze 10 Years Old Tawny Port biedt nuances van gedroogde pruimen en rozijnen en heeft een aangename houttoon. De smaakbeleving is fluwelig zacht en beklijvend te noemen met tonen van rijp fruit, rozijnen, humus, cacao, leer en tabak. Deze fantastische port it is een meesterwerk van de keldermeester van Noval. Een erg goede port, kwaliteit uit Portugal, vandaar ook de terechte Parker waardering van 91 punten.
 
Culinair advies:  geweldig bij chocola, amandelen, walnoten en mooie rijke kazen. Koel te serveren. Heerlijk bij oude kazen.
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen