Wijnbox Maud

Beschikbaarheid: Op voorraad

Hi! Wat leuk dat je interesse toont in mijn wijnbox!

Het was nog best moeilijk deze samen te stellen.

Niet omdat het er niet was, maar juist omdat er in de prijsklasse van om en nabij €15 per fles heel wat wijnen zijn die ik erg graag drink. Die wijnen hebben allemaal iets gemeen. Ze zijn altijd elegant, spatzuiver, schoon en precies. En nooit heel dik, gekunsteld en overdadig in houtgebruik. Ik houd over het algemeen meer van finesse, dan van heel robuust. Een wijn met meerdere lagen, waarbij er in het glas na een tijdje nog iets gebeurt. Een wijn die interessant is en waar je even over na moet denken.

In mijn top 5 vind je daarom een strakdroge Riesling van het klassieke wijndomein Fritz Haag. Een Gavi di Gavi gemaakt door vader en zoon Bergaglio, die behoren tot de beste producenten van de streek. Dan nóg een mineralige witte wijn. Een rariteit uit de Savoie, gemaakt van 40 jaar oude stokken Jacquere druif.

De eerste rode wijn die ik heb gekozen is een fijne Beaujolais omdat dit door velen nog steeds zo ondergewaardeerd wordt. Maar probeer dan deze Fleurie eens! En tenslotte Arom, de Garnacha die al een paar weken onze huiswijn is en waar mijn vriend en ik deze hele quarantaine tijd geen genoeg van kunnen krijgen. Verveelt nog geen enkele keer!

Omdat smaak heel persoonlijk is, vind ik de reacties nog best spannend. Hopelijk worden jullie net zo blij van “mijn wijnen” als ik. Ze zijn in ieder geval met zorg en liefde uitgezocht :)

Hierbij mijn top 5 (in willekeurige volgorde overigens):

  • Fritz Haag Riesling Trocken
Weingut Fritz Haag is één van de klassieke wijndomeinen van de Moezel. Het wordt vaak in één adem genoemd met andere illustere bedrijven als Egon Müller en Joh. Jos. Prüm. Dit domein met zijn rijke geschiedenis, waarin vooral de vader van Oliver Haag, Wilhelm Haag, een grote rol heeft gespeeld, staat aan de top van de Duitse wijnbouw. Na verschillende stages, onder meer bij Helmut Dönnhoff, nam Oliver in 2005 het stokje van zijn vader over. Hij is nu verantwoordelijk voor de lichte, elegante wijnen die zijn vader wereldroem hebben gebracht. Filigran is de Duitse wijnterm voor dit verfijnde type wijn. Met name het terroir van de bijzondere wijngaarden van dit domein is hiervoor bepalend.
 
Smaakimpressie: Frisse, fruitige en sappige zomerwijn met een elegante, minerale structuur en een relatief laag alcoholpercentage.
 
Vinificatie: Deze Riesling geldt als het visitekaartje van het domein. Hij wordt klassiek geproduceerd van druiven uit meerdere percelen op de steile hellingen van leisteen.
 
Culinair Advies: Ideale wijn voor op het terras, zuiver en verfrissend als aperitief, uitstekend als begeleider van een lichte lunch, picknick of landelijk buffet, dorstlessend en licht verteerbaar aan tafel bij visgerechten, salades, vleeswaren en asperges.

 

  • Nicola Bergaglio Gavi di Gavi "Minaia" 
Een 9- in De Grote Hamersma 2018:
"Gavi di Gavi wordt wel omschreven als ‘de Chablis van Italië’. Waar over andere Gavi’s nog weleens geklaagd wordt dat deze maar zelden echt niveau hebben, is deze Minaia een uitzondering. Gemaakt van handgeplukte druiven van gemiddeld dertig jaar oude stokken uit een mini-wijngaardje op 300 meter hoogte. Gekoesterd door vader en zoon Bergaglio, die behoren tot de beste producenten van de streek. En die reputatie hebben zij niet in het minst te danken aan deze Minaia. Krijtstrak, spatzuiver, elegant, groene appeltjes, sappige citrus en een enorme lengte. Mooi grapefruitbittertje en wat extra groene kruiderij dit jaar. Kan menig Chablis een puntje aan zuigen. Bof: euro voordeliger geworden dan de 2015-oogst. En dat kunnen ze in Chablis ook weer niet zeggen."

 

  • Domaine Gonnet Chignin 
Na het afstuderen als ingenieur nam Charles Gonnet het familiebezit over in 1989. Enkele jaren geleden besloot hij over te gaan naar een hoger kwalitatief niveau. Daarvan komen nu heel aantrekkelijke vruchten.
 
Vinificatie: Gemaakt van de jacquère druif, 40 jaar oude stokken, afkomstig van kalkachtige klei met gesteente. Handmatige oogst, gisting op cuve met geselecteerde gistcultuur, geen malolactische gisting, 6 maanden opvoeding op de fijne lie, klaring met betonniet, lichte filtering. 
 
Smaakimpressie: Geurend naar wit fruit en bloemen, een tintelende wijn met een fris karakter, aantrekkelijk met sappig fruit en minerale tonen.
 
Culinair Advies: Aperitief, asperges, hors d’oeuvre, coquilles Saint-Jacques, mosselen, rivierkreeftjes, raclette, kaasfondue, zoetwater vis, avocado met coquilles en gemberdressing, kazen als Beaufort, Reblochon, Tomme de Savoie.

 

  • Clos de la Roilette Fleurie 
Het Clos de la Roilette, gelegen op de grens van de appellations Fleurie en Moulin-à-Vent, beslaat negen hectare en is één van de beste wijngaarden van de hele Beaujolais. De bodem bestaat uit klei met een granieten ondergrond die rijk is aan magnesium. Deze bijzondere wijngaard levert prachtige wijnen die in hun jeugd al zeer fraai, zijn maar de potentie bezitten om tussen de vijf en tien jaar te rijpen en in grote jaargangen als 2009 zelfs nog veel langer. In de twintiger jaren werd de appellation Moulin-a-Vent gesplitst en een deel werd daarna appellation Fleurie genoemd. De eigenaar was hierover furieus en noemde zijn goed voortaan Clos de la Roilette, naar Roilette, zijn fabuleuze renpaard dat veel beroemde races won. Hij weigerde de naam Fleurie te vermelden. In de jaren zestig kocht Fernand Coudert het zwaar in verval geraakte goed en herplantte de wijngaarden. Sinds 1984 wordt hij geassisteerd door zijn zoon Alain die de wijnmaker is. Volgens de Couderts is de uitzonderlijke kwaliteit van hun wijn volledig te danken aan de bijzondere bodem en de hoge leeftijd van hun wijnstokken. Het wijnmaken gebeurt zeer traditioneel en de rijping vindt plaats op grote eikenhouten fusten.

 

  • Bodegas Cuevas de Arom
Een garage, oude wijnstokken en een droom: de beste wijn maken. Dat is Bodegas Frontonio in Valdejalón. Het wijnhuis wordt geleid door twee creatieve wijnmakers: Fernando Mora en Mario López. Hun nieuwe project is Cuevas de Arom. ‘Cueva’ is het Spaanse woord voor grot en ‘Arom’ is de achternaam van de wijnmaker, achterstevoren gespeld. Met deze wijn gaan ze terug naar vroegere tijden. In Ainzón, een subgebied binnen DO Campo de Borja, werd vroeger wijn gemaakt in grotten vanwege de ideale, van nature koele omstandigheden voor wijnbereiding. Deze natuurlijke omgeving proberen ze na te bootsen in een ruimte van de coöperatieve wijnmakerij Santo Cristo. De filosofie van wijnmaker Mora is simpel: “We hebben geen regels, we werken niet met recepten, we luisteren naar de druif.” En die hoofdrol is weggelegd voor garnacha.
 
Smaakimpressie: Diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van rijpe rode en zwarte bessen, viooltjes, leer en een rokerige toets. In het smaakpalet intense tonen van rijp klein roodzwart fruit, rozemarijn en iets van pure chocola, die worden gevolgd door een lange afdronk met rijpe tannines en levendige zuren.
 
Culinair advies: Lamsbout, parelhoen, stoofschotels, rijke pastagerechten, gegrilde groenten en rijpe kazen als oude Goudse, Manchego en Idiazabal.

 

Veel proefplezier!

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    Nú gratis levering in de gemeente 's-Hertogenbosch vanaf €50 of 1 doos Verbergen