Weingut Heymann-Löwenstein Fantasie der Schieferterrassen

€32,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

Wijnbedrijf:

Duitse wijnmaker Reinhard Löwenstein van Heymann-Löwenstein is een voorvechter van het werken met terroir en oorspronkelijkheid. Al dertig jaar propageert hij het compromisloos wijnmaken, bestaande uit wijngaarden per perceel benaderen, enkel spontane gisting, geen gebruik van enzymen, rijping op lie, niet chaptaliseren en geen aanof ontzuring. Ruim tien jaar geleden legde hij dit betoog tegen ”Infantilisierung" van de smaak vast in het "Manifest der Terroiristen". Reinhard Löwenstein maakte als bewijs van zijn opvattingen en ideeën met Weinut Heymann-Löwenstein al zeer fraaie Mosel wijnen en zette een aantal Duitse top wijnmakers aan het denken. Niet in de laatste plaats die van de Verband Deutscher Prädikatsweinguter waar hij met het Weingut ook lid van is en zelfs ook in het bestuur zit. Deze groep van wijnmakers stelde sinds de jaren negentig een classificatie van wijngaarden samen op basis van terroir. Enkele andere VDP producenten zijn Weingut Fritz Haag, Weingut Dr. Loosen en Weingut Wittmann. Weingut Heymann-Löwenstein is 14 hectare groot en voor 98% beplant met riesling. Het wijnhuis ligt in het stadje Winnigen aan de Rijn.

Regio:

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam in Duitsland een wetgeving tot stand met verplichte kwaliteitskeuring en een classificatiesysteem waarin dertien wijnbouwgebieden (Anbaugebiete) werden vastgelegd. De belangrijkste Anbaugebiete zijn kwalitatief gezien de Mosel, Pfalz, Rheingau, Nahe, Mittelrhein en Rheinhessen. De Mosel is een langgerekt gebied langs de rivier de Moezel, van de stad Trier tot aan de Rijn bij Koblenz. Het is het oudste wijngebied van Duitsland, waar de Romeinen al zo’n honderd jaar na Christus de eerste wijngaarden aanlegden. Het gebied heeft een koel noordelijk klimaat, maar met veel zon. De druiven rijpen langzaam waardoor fijne zuren worden opgebouwd. Ook de bodemsamenstelling van leisteen en ligging met steile hellingen langs de Moezel maken dit tot een gebied met vele en diverse terroirs. De Mosel is dan ook een van de Duitse wijngebieden waar de riesling zich bij uitstek in al haar schoonheid toont. Wijnen die vooral expressief, verfijnd, mineralig, droog dan wel zoet tot edelzoet zijn en tot de absolute wereldtop van de witte wijnen behoren.

Vinificatie (wijnbereiding):

In oktober worden de druiven met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt er na persing van de druiven een spontane alcoholische fermentatie met druifeigen gisten plaats op roestvrijstalen tanks met aanvullend een korte rijping. Daarna wordt aan de jonge wijn suiker en gist toegevoegd, vervolgens gebotteld, afgesloten met een kroonkurk en regelmatig met de hand gedraaid (remuage). Tijdens de tweede gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse) en pas na een periode van ruim 6 jaar wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en mag er maximaal 12,5 gram suiker (dosage) aan toegevoegd worden i.v.m. smaakaanduiding "herb" (brut) te voldoen. Dit hele proces verloopt volgens biologische regels en voorschriften.

Smaakimpressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:

Een alcoholpercentage van 13,5% en 12 gram restsuikers. Helder goudgeel van kleur. De mousse is explosief in het glas en daarna subtiel in de mond zeer licht prikkelt. In de neus aroma’s van limoen, rijpe perzik, mandarijn en iets van acaciahoning. In het smaakpalet een fractie van restzoet en tonen van kweepeer, kruiden en verse walnoot. De afdronk is lang met fraaie nerveuze zuren die enigszins gemaskeerd worden door iets restzoet. Serveren: 10 tot 12°C. Bewaren: tot 10 jaar na de oogst.

Culinair advies:

Serranoham, gerookte wilde Alaska zalm of kip met gekonfijte citroen uit de oven.

Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: 2014 90p Fallstaff.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen