Viña la Callejuela - La Choza

€16,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Callejuela startte in 1980 toen José ‘Pepe’ en zijn broer Francisco ‘Paco’ samen met hun vader en slechts ‘dos botas viejas’ - in hun eigen woning - basiswijn maakten van hun eigen Palomino-wijngaarden. De wijn verkochten ze aan plaatselijke bodega's. In de loop der jaren groeide vader Francisco uit tot een prominente lokale wijnbouwer door gestaag kleine plots te kopen in de Marco de Jerez, allen in drie zeer belangrijke wijngaarden: Añina, Marcharnudo en Callejuela.

 

Zeer bewust laat oogsten

De filosofie van de Blanco-familie was en is nog steeds ‘zorgvuldig laat oogsten’. Dat is ongeveer twee weken later dan veel van hun buren. Dit doet de familie om twee redenen: ze plukken druiven met een hoger suikergehalte, waardoor minder alcohol nodig is om Manzanilla te maken. Ook, waarschijnlijk het belangrijkste, streven ze naar Palomino in z’n zuiverste vorm. En hoe langer de trossen aan de wijnstok hangen, hoe rijker de invloed van de albariza-bodem is. 

 

Van twee oude vaten naar 750 

De Blanco’s hebben vanaf het begin telkens een deel van hun felbegeerde mosto geruild voor gebruikte ‘botas’ in plaats van voor pesetas per kilo. Zo hebben zij – vat voor vat - verschillende soleras opgebouwd die bijna veertig jaar later uit zo’n 750 vaten bestaan. 

 

Onversterkte wijn uit Jerez

In 2015 breidde de familie hun portfolio uit met een Blanquito Manzanilla Pasada, een extra langgerijpte Manzilla en enkele Manzanilla-crus, 100% van eigen wijngaarden. En hun witte wijnen van palomino fino zijn de absolute bom. Deze ‘vinos tranquilos’, gemaakt van drie verschillende cru-wijngaarden, gaan zes maanden onder de flor met heel fijne, onderscheidende, gastronomische wijnen als resultaat. Hun stijl is strak, ongepolijst, vol van het albariza-terroir.

 

Fermentatie

Voorzichtige kneuzing van de druiven. Hierna volgt fermentatie in houten vaten gevolgd door nog eens zes maanden rijping in deze zelfde vaten.

Houtopvoeding

Twee maanden fermentatie in vaten uit Manzanilla gevolgd door nog eens zes maanden rijping in deze vaten.

Smaakimpressie

Zacht mineraal en zeer evenwichtig.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen