Viña Altair Sideral

€23,95
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Regio – Terroir - Wijnbedrijf:
Altaïr Vineyards & Winery is het paradepaard van de San Pedro Wine Group, op een na de grootste wijnproducent van Chili. De naam van deze boutique winery is veelzeggend: Altaïr is de helderste ster in de Adelaar constellatie, 10 keer zo fel als de zon, zichtbaar in beide halfronden, hiermee symboliserend de link tussen de ‘nieuwe’ en ‘oude’ wereld. Altaïr is een ‘single estate’, gelegen in Alto Cachapoal, 100 km ten zuiden van Santiago, aan de voet van de Andes, op 600 meter boven de zeespiegel. Nachtelijke koele briesen vanuit de Andes verlengen op zeer gunstige wijze de rijpingstijd van de druiven, overdag opgewarmd door de continentale winden vanuit het westen. Deze temperatuurverschillen zorgen voor meer geur- en smaakstoffen evenals voor een natuurlijke zuurgraad (zeldzaam in wijnen van de nieuwe wereld). De wijnranken zijn geplant op een hellende bodem van colluviaal puin uit de Andes, bestaand uit zand, klei en veel stenen. Dankzij een uitstekende hygrometrie is het een ideale omgeving om topwijnen te produceren, met een goed evenwicht tussen elegantie en concentratie.

Vinificatie (wijnbereiding):
De vinificatie in de Altaïr winery is een guldenmiddenweg tussen het traditionele, precieze handwerk en de moderne technologie. De druiven worden met de hand geplukt en dubbel op kwaliteit en sanitaire gesteldheid gecontroleerd, eerst de volle trossen, dan de losse bessen. Er wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht om de druiven niet te beschadigen. De druiven van alle specifieke percelen worden apart gevinifieerd. Voorafgaande de gisting wordt de most koud ingeweekt bij 8-10°C gedurende 5-6 dagen. De alcoholische gisting vindt plaats bij 28-30°C en wordt gevolgd door extra inweking, waarna de jonge wijnen hun malolactische gisting ondergaan in barriques. De opvoeding op (deels nieuwe, deels gebruikte) barriques van Frans eikenhout bedraagt 12-15 maanden, afhankelijk van de assemblage en het oogstjaar.

Decanteren om wijn en bezinksel te scheiden en/of beluchten op karaf:
30 minuten voor het serveren in een karaf overschenken om de wijn te laten ademen. U kunt ook grote, brede glazen gebruiken en telkens een beetje wijn inschenken.

Smaak impressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:
Intense paarse/granaatrode kleur. Goede aromatische concentratie: zwarte en rode bessen, pruimen, gerookt hout, specerijen, vanille en cederhout. Volle, krachtige structuur, frisse en minerale ondertonen, elegant, fruitig en chic tot en met de laatste slok.

Serveren:
16-18°C.

Bewaren:
uitstekend oplegpotentieel.

Culinair advies:
Eendenborst met zoetzure kersen saus. Struisvogel of herten filet met gekarameliseerde sjalotten. Wildzwijn filet met bordelaise saus en wilde paddestoelen.

Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen:
Robert Parker’s Wine Advocate over de eerste 3 productiejaren 2003, 2004, 2005: 91, 92, 91punten.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen