Vial Magnères - Banyuls Réserve 4 ans
Regio – Terroir - Wijnbedrijf
in het extreme zuiden van Frankrijk, tegen de grens met Catalunya, bevindt zich het relatief kleine wijngebied van Collioure en Banyuls. Zelden zal men in Frankrijk zulke schilderachtige wijngaarden als hier aantreffen, soms letterlijk hangend over de Mediterrane zee, zo steil dat mechanisatie volkomen onmogelijk is. Het is er zo droog en warm dat de wijnranken heel erg diep moeten gaan, op zoek naar koelte en water om te overleven. Wijngaarden waren er al in de tijd van de Griekse koloniën, ze werden verder uitgebreid door de Romeinen. Het waren echter de Tempeliers die, in de 13e eeuw, de wijnbouw hier vorm en faam gaven door de wijngaarden te ommuren en te voorzien van afwateringkanalen. De Tempeliers, in de streek op alle mogelijke manieren geëerd, hebben de wijnen van Banyuls en Collioure een duurzame en prestigieuze toekomst geschonken. De werkwijze is weinig veranderd sinds de tijd van de Tempeliers, hoogstens wat veraangenaamd door modernere en efficiëntere kelderapparatuur.
Domaine Vial-Magnères is een zelfstandig familiedomein sinds vier generaties. De familie Sapéras beschikt over 10 ha wijngaarden verdeeld in kleine percelen op de beste locaties van de
herkomstbenaming. De wijngaarden liggen op terrassen, langs de kust. De bodem bestaat uit metamorfische stenen uit het Cambriaanse tijdperk, voornamelijk verweerde leisteen met een hoog gehalte aan minerale zouten. De totale aanplant (ook voor Collioure en VDP wijnen) bedraagt 60.000 wijnranken, met een gemiddelde leeftijd van 40-50 jaar. Grenache noir is het dominante ras, met 65% van de aanplant, gevolgd door grenache blanc/gris (11%), oude
carignan (6%) en syrah (3%). Voor de Banyuls wijnen gebruikt men voornamelijk de grenache
noir en de grenache blanc/gris voor de witte Banyuls. De opbrengst is zeer laag, hoogstens 20-25 hl/ha!
Vinificatie (wijnbereiding)
alle Banyuls (rood en wit) worden klassiek gevinifieerd onder strenge temperatuurcontrole. Voor de Banyuls ‘Tradition’ wordt de most na een periode van circa 3 weken ‘gemuteerd’, d.w.z. dat de gisting wordt ‘gestild’ door het toevoegen van een kleine hoeveelheid zuiver wijndistillaat. De opvoeding (4 jaar) is oxidatief, contact met zuurstof wordt op alle manieren mogelijk gemaakt, waardoor de wijn naar gedroogd fruit ruikt en donkerder van kleur wordt.
Smaak impressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit
licht taankleurig. Frisse, minerale, licht oxidatieve tegenhanger van de tawny port, met aroma’s van gedroogde vruchten, noten en gebrande cacao, elegant zoet, niet te zwaar. Serveren: 10-12°C. Bewaren: ongeopend heel lang, geopend binnen enkele weken drinken, koel bewaren.
Culinair advies
deze cuvée Tradition wordt lokaal zeer gewaardeerd als aperitief, en niet alleen door de dames! Het kan ook als chill-out of lounge wijn worden gebruikt, i.p.v. tawny port, eventueel met wat blokjes extrabelegen kaas en gedroogde vijgen of vijgenjam. Probeer het eens bij luchtige chocolade desserts of bij verse vijgen gevuld met een crème van niet al te pittige blauwschimmelkaas. Vanzelfsprekend is het ook een geweldige wijn om gebakken of gebraden roodvlees en wild te deglaceren en uw sauzen te verrijken.
Smaaktype
medium vol, aromatisch, elegant zoet, met houtopvoeding.