Viña la Callejuela Pedro Ximénez
Callejuela startte in 1980 toen José ‘Pepe’ en zijn broer Francisco ‘Paco’ samen met hun vader en slechts ‘dos botas viejas’ - in hun eigen woning - basiswijn maakten van hun eigen Palomino-wijngaarden. De wijn verkochten ze aan plaatselijke bodega's. In de loop der jaren groeide vader Francisco uit tot een prominente lokale wijnbouwer door gestaag kleine plots te kopen in de Marco de Jerez, allen in drie zeer belangrijke wijngaarden: Añina, Marcharnudo en Callejuela.
Zeer bewust laat oogsten
De filosofie van de Blanco-familie was en is nog steeds ‘zorgvuldig laat oogsten’. Dat is ongeveer twee weken later dan veel van hun buren. Dit doet de familie om twee redenen: ze plukken druiven met een hoger suikergehalte, waardoor minder alcohol nodig is om Manzanilla te maken. Ook, waarschijnlijk het belangrijkste, streven ze naar Palomino in z’n zuiverste vorm. En hoe langer de trossen aan de wijnstok hangen, hoe rijker de invloed van de albariza-bodem is.
Van twee oude vaten naar 750
De Blanco’s hebben vanaf het begin telkens een deel van hun felbegeerde mosto geruild voor gebruikte ‘botas’ in plaats van voor pesetas per kilo. Zo hebben zij – vat voor vat - verschillende soleras opgebouwd die bijna veertig jaar later uit zo’n 750 vaten bestaan.
Vinificatie PX
Oxidatieve fermentatie in soleras en criaderas gevolgd door 3 jaar rijping