Gabriëlskloof - Chenin Blanc Estate

€14,95

Wijnbedrijf:

Gabrielskloof in Zuid-Afrika is de plek waar Peter-Allan zijn eigen Crystallum wijnen maakt. Maar hij is ook de wijnmaker van de wijnen van Gabrielskloof. Gabrielskloof is een familiebedrijf en ligt even buiten Botrivier. Bernhard Heyns was al jaren op zoek naar het juiste stuk land om zijn eigen wijnen te gaan maken. Hij zocht een onaangetast stuk land met optimale bodem- en klimaatcondities en land dat niet eerder was aangeplant met wijnstokken om ze virusvrij te laten groeien. In 2001 kocht Bernhard het estate en de wijngaarden, toen heette het nog Avontuur, en heeft het vernoemd naar de voormalige eigenaar Gabriël le Roux (eigenaar in 1842). De eerste wijnen werden in 2009 op de markt gebracht. In dat jaar opende hij ook de kelder, het restaurant en het proeflokaal. De ambitie is om de beste wijnen te produceren die mogelijk zijn en die de complexiteit, rijkheid en diversiteit van het unieke terroir van Gabrielskloof weerspiegelen. Er wordt op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier met de natuur omgegaan en met respect voor de biodiversiteit van de regio. Botrivier kent een Mediterraans klimaat met een lang groeiseizoen en een gemiddelde tot warme temperatuur.

 

Regio:

De West-Kaap is niet alleen de bakermat van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, het is ook het gebied waar het overgrote deel van de Zuid-Afrikaanse wijn geproduceerd wordt. De provincie West-Kaap bestaat op zich uit vijf verschillende wijnbouwregio’s: Coastal Region, Breede Rivier Valley, Klein Karoo, Cape South Coast en Olifants River. Cape South Coast is een relatief jonge wijnregio die ten zuidoosten van Kaapstad aan de kust van de Indische Oceaan ligt. Met name de wijndistricten Elgin en Walker Bay profiteren van de verkoeling die de oceaan biedt. De koele zeewind tempert de temperatuur en zorgt voor voldoende neerslag, dit tezamen met de bodemsamenstelling en overvloedige zon maakt dat in Walker Bay de kwalitatieve omstandigheden ideaal zijn voor druivenrassen als chardonnay en pinot noir.

 

Wijngaard & Vinificatie:

De druiven worden handmatig geoogst waarbij streng geselecteerd wordt. In de vinificatieruimte worden de druiven direct pneumatisch geperst en laat men het sap ongeveer 12 uur gekoeld rusten zodat de grovere bestanddelen kunnen bezinken. Vervolgens laat men het sap, drie weken lang, temperatuur (15°C) gecontroleerd de alcoholische fermentatie met natuurlijke (druifeigen) gisten ondergaan op oudere Franse eikenhouten barriques. Aansluitend wordt de jonge wijn overgestoken op roestvrijstalen vaten voor de malolactische gisting en rijping op de lies. Na ongeveer acht maanden volgt de assemblage van de wijn en wordt deze na zeer lichte filtering gebotteld.

 

Smaakimpressie:

Helder licht strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, rijpe appel gedroogd tropisch fruit en een hint van kweepeer. In het smaakpalet tonen van citroen, peer en geel steenfruit, die gepaard gaan met een zachte afdronk met frisse zuren.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen