Rosso di Montalcino, Rosso di Montalcino

€25,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

Giovanna Ciacci

Eén van de belangrijkste families in het Brunello-herkomstgebied is de familie Ciacci bekend van het geroemde Tenuta di Sesta. Dit familiedomein werd in 1850 opgericht en groeide snel uit tot een topreferentie in de streek. In 1995 besloot Giovanna Ciacci, geassisteerd door dochters Lucia en Laura, haar eigen domein te starten. De 35 hectare aan wijngaarden die het domein heeft, zijn terug te vinden in het zuiden van het herkomstgebied en dichtbij Sant’Angelo in Colle op zo’n 250 meter hoogte. Eigenlijk het beste gedeelte van de streek waar ook bekende namen als Soldera en Le Ragnaie hun wijngaarden hebben. De invloed van de "Monte Amiate" op dit gedeelte van de streek is best groot. Deze oostelijke gelegen oude vulkaan, met een hoogte van ruim 1700 meter, beschermd de wijngaarden, terwijl ook de invloed van de zee merkbaar is. De wijngaarden worden gekenmerkt door een bodem rijk aan kalkrijke klei en opvallend ook veel grote kiezels en rotsen zoals men die ook in bijvoorbeeld Chateauneuf-du-Pape ziet. Giovanna is tegenwoordig verantwoordelijk voor de administratie, dochter Lucia heeft de verantwoordelijkheid over de commerciële taken en Laura is voor wijngaarden en wijnkelder. De vinificatie vindt plaats in de oude kelder van het domein, een kelder die honderden jaren oud is en waar de grote houten vaten voor de lagering van de Rosso di Montalcino en de Brunello di Montalcino terug te vinden zijn.
 
 
Wijngaard
 
Montalcino (Siena), Sant'Angelo in Colle. Heuvelachtig landschap op ongeveer 250m hoogte. De bodem is rijk aan klei en niet heel vruchtbaar. De aanplant is 4600 stokken per hectare.
 
 
Vinifactie
 
 
Na de handmatige oogst worden de druiven licht gekneusd. Na de alcoholische gisting volgt een opvoeding op zowel grote houten vaten van 12 tot 54 hl als op Franse barriques (10%) gedurende één jaar. Na de botteling nog een rijping op fles van minimaal 6 maanden. 
 
 
Smaakimpressie
 
Klassieke Rosso met duidelijk de tonen van sangiovese als zwarte kersen, donkere bessen en specerijen. Structuur en fijne tannine, wijn met lange afdronk. Combineren met kazen, vleesgerechten en klassieke Toscaanse gerechten
0 sterren op basis van 0 beoordelingen