Pelissero Langhe Rosso 'Long Now'

€35,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

'Coltivare sogni, vendemmiare passioni’ oftewel het cultiveren van dromen, het oogsten van passies. Dat is de slogan van Azienda Agricola Pelissero in Treisa, het hart van het Barbaresco gebied. Giovanni Pelissero startte met dit familiebedrijf en in 1960 bottelde diens zoon Luigi de eerste fles.

 

Vanotu als eerbetoon

Tegenwoordig runt de in oenologie afgestudeerde zoon Giorgio het inmiddels 38 hectare grote wijnbedrijf. Niet ver van Alba liggen de hectaren verspreid over de gemeenten Treiso, Neive, Barbaresco en Neviglie. Met als belangrijkste heuvel Vanotu, de cru vernoemd naar oprichter en grootvader Giovanni, wat een plaatselijke verbastering is van zijn naam. Te midden van de wijngaarden in het Augenta gebied ligt de gemoderniseerde wijnkelder.

 

Topproducent in Alba

Met de verworven kennis en kunde van Giorgio werden veranderingen doorgevoerd in het bedrijf. Hij wordt gerekend tot de top van de wijnproducenten in de streek. Daardoor en uit respect voor de historie van het gebied voelt hij extra verantwoordelijkheid om kwaliteit uit te dragen. Ook ten gunste van het imago van de streek.

 

Moderne techniek voor perfectie

Gevoel voor traditie en historie maakt echter niet dat hij de moderne ontwikkelingen schuwt. Zo is een van zijn favoriete speeltjes het computersysteem dat is aangesloten op de fermentatietanks. Zijn verder sobere, maar spiksplinternieuwe kelder is gebouwd op functionaliteit en kwaliteitscontrole. Het computersysteem legt de minste schommelingen binnen de vaten vast en helpt Giorgio bij zijn streven naar perfectie en constante kwaliteit.

 

Intense neus met tonen van frambozen, kersen, zwarte bessen en subtiel wat vanille. In de mond rijk en vol met maar met mooi sap en zachte tannine in de spicy afdronk. Long Now is niet alleen een mooie wijn van Pelissero. Het is ook de naam van een groots project waarin Californische wetenschappers werken aan een klok om denken op zéér langetermijn meer en meer onderdeel te maken van onze cultuur en samenleving. Het is een hulpmiddel om onze verantwoordelijkheid op gebied van natuur, cultuur, overheid, infrastructuur, commercie en mode inzichtelijk te maken voor de komende 10.000(!) jaar. Pelissero kan zich hier zo in vinden dat hij sinds 2001 deze Langhe Doc met 50% barbera en 50% nebbiolo opdraagt aan het project. Op het etiket zie je een afbeelding van ‘The 10,000 Year Clock’, het eerste prototype van een monument in het Science Museum of London. De jaargang is weergegeven met vijf cijfers: 02013. “Het is voor mij heel logisch om de klok via onze wijn te delen, want ‘in wine there is time’. En hieromheen gaat traditie hand in hand met technologie, die samen ons gedachtegoed beïnvloeden. Computers onderzoeken bodems, muziek vindt virtueel de weg naar ons. En wijn, of je het jong drinkt of na lange tijd van geduldig wachten, is een moment van rust en vreugde", aldus Giorgio Pelissero. Wij voegen daar graag aan toe: drink deze wijn minimaal 7 jaar na de oogst, je geduld wordt beloond. Op www.longnow.org vind je meer informatie over het project. Want om het nog ingewikkelder te maken; er is ook een playlist met 5 nummers van Brian Eno van Roxy Music om de wijn te voelen met het geluid van de tijd.

 

Houtrijping: Vijftien tot achttien maanden rijping op barriques en vervolgens nog elf maanden op fles.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen