Palmer & Co - Blanc de Noirs

€54,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

Wijnbedrijf:

In de Champagne zijn het weliswaar vooral de grote handelshuizen die de markt domineren, maar naast vele kleine zelfstandige producenten zijn er ook diverse middelgrote onafhankelijke coöperaties actief. In 1947 werd door een zevental wijnbouwers met wijngaarden in de Côte des Blancs en de Montagne de Reims, in het plaatsje Avize het collectieve bedrijf Société Coopérative de Producteurs des Grands Terroirs de la Champagne opgericht met als doel hoogstaande Champagne’s te produceren met als basisprincipe dat de druiven afkomstig moeten zijn van de beste percelen van de Premier en Grand Crus van de Champagne. In de loop van de jaren is de coöperatie niet alleen verhuisd naar het centrum van de Champagne, de stad Reims, en is het aantal leden gestegen tot 300 kleine wijnboeren met 50 specifieke wijngaarden die in totaal van 400 hectare groot zijn, toch zijn de norm en resultaat hetzelfde gebleven; hoge kwaliteit. Het overgrote deel van de champagneproductie wordt aan handelshuizen verkocht en slechts 20% wordt door de coöperatie onder de eigen merknaam Palmer & Co. op de markt gezet. Het grote geheim van de kwaliteit van de champagnes van Palmer & Co. is naast de hoge kwaliteit van de Premier en Grand Cru wijngaarden en de juiste rijpheid van de geoogste druiven, de uiteindelijke selectie die gemaakt kan worden voor de champagnes van Palmer & Co. en de tijd die de coöperatie de wijnen gunt om te ouderen. Niet voor niets plaatste de master of wine en wijnschrijver Tom Stevenson in een artikel Palmer & Co. in de top 5 van de meest ondergewaarde champagne producenten. Voor de Champagne Blanc de Noirs van Palmer & Co. laat men de wijn, die gemaakt wordt van 50% pinot noir, 50% pinot meunier, 30 maanden op de gisten rijpen en voor de uiteindelijke assemblage van deze cuvee wordt vervolgens ongeveer 30% aan oudere wijnen toegevoegd.

 

Regio:

De Champagne ligt ten noordoosten van Parijs en is tevens de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk. Het klimaat is tamelijk koel met weinig zonuren en met relatief zachte winters, terwijl er het hele jaar door regelmatig neerslag valt. De bodem van de Champagne bestaat uit een dikke laag kalk die slechts bedekt is met een dunne laag aarde. Het is een bodemsoort die perfect is voor de pinot noir, chardonnay en pinot meunier die hier met hun wortels diep in de grond kunnen doordringen. De dikke kalklaag is ook uitermate geschikt voor het uithouwen van kelders die met een constante temperatuur van ongeveer 10°C perfect zijn voor de opvoeding en rijping van wijnen. De Champagne is een streek die eigenlijk net te koud en dus niet optimaal geschikt is voor kwaliteitswijnbouw. Normaal geproduceerde wijnen bereiken hier vrijwel nooit meer dan 10% alcohol en zijn nogal zuur. Dit lage alcoholpercentage en hoge zuurgraad zijn nu net twee belangrijke vereisten om een goede mousserende wijn te kunnen maken. In de Champagne streek stopte in het verleden de gisting van de wijnen bij het invallen van de winter en in het voorjaar startte deze weer opnieuw waarbij het vrijkomende koolzuurgas niet uit de vaten of flessen kon ontsnappen. Dit was het begin van de mousserende wijn die later ongekend succesvol zou worden als champagne nadat de monnik Dom Perignon eind zeventiende eeuw het procedé verbeterde en vele vernieuwingen doorvoerde. Zoals het gebruik van zwaardere en betere flessen, de ‘champagne’ kurken en reglementen voor de ligging van de wijngaarden, het moment van oogsten en de juiste selectie van de druivenrassen. Hij legde de basis voor een manier van wijnmaken die later méthode traditionnelle is gaan heten en die enkel in de Champagne als méthode Champenoise benoemd mag worden. De Champagne kent vijf wijnbouwgebieden waarvan de belangrijkste drie, Côte des Blancs, Vallée de la Marne en de Montagne de Reims, ten oosten van Reims en Épernay liggen.

 

Vinficatie (wijnbereiding):

In oktober worden de druiven met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt er na persing van de druiven indien mogelijk een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaats op roestvrijstalen tanks waarna de wijnen op hun fijne lie op rvs-tanks rijpen. Daarna wordt de wijn overgestoken op grote schone vaten voor de malolactische gisting en rijping. Na enkele maanden na de oogst wordt de jonge wijn vermengd met ongeveer 30% oudere wijn (vin de reserve) om zo een constante kwaliteit en identiteit te verkrijgen. Hier wordt weer suiker en gist aan toegevoegd en vervolgens gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse) en pas na een periode van ruim 30 maanden wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en wordt er 6 à 7 gram suiker (dosage) toegevoegd om aan de smaakaanduiding "extra brut" te voldoen.

 

Smaakimpressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:

Een alcoholpercentage van 12%. Helder licht gele kleur. In de neus aroma’s van roze grapefruit, abrikoos, rijpe appel, biscuit en hazelnoot. In het smaakpalet een fijne, volop aanwezige mousse met tonen van citrusvruchten, amandelen en vers gebakken stokbrood die begeleid worden door levendige en nerveuze zuren. Serveren: 9 tot 12°C. Bewaren: tot 6 jaar na de oogst.

 

Culinair advies: Als aperitief of bij een receptie en verder bij o.a. oesters, kreeft, crab, gerookte zalm, pasta met paddestoelen, kip en kalkoen.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen