Laurent Tribut Chablis

€31,00
Beschikbaarheid: Op voorraad

Toen Laurent Tribut trouwde met Marie-Clotilde Dauvissat was hij niet alleen een gelukkig man in de liefde. Hij kwam daarmee terecht in een familie met een enorme wijnhistorie én een vooruitziende blik. De Dauvissats hadden namelijk - lang geleden - uitstekende AOC Chablis-wijngaarden gekocht, naast de premiers cru’s die ze al in bezit hadden, in de hoop dat hun kinderen dezelfde ambitie zouden hebben. Vandaag de dag woont het gezin in een grote, gerestaureerde boerderij met de wijngaarden erachter. 

 

Eersteklas cru-wijngaarden

Het domein bestaat uit ruim zes hectare aan wijngaarden. Naast een prachtig perceel met twee hectare AOC Chablis bezit Tribut de volgende eersteklas cru-wijngaarden: Chablis Beauroy (2,5 hectare), Chablis Montmains (0,5 hectare in de Fôrets lieu-dit) en Chablis Côte de Léchet (1,25 hectare). De opbrengsten zijn per hectare laag en oogsten gebeurt met de hand.

 

Wijn maken met traditionele methoden

Jarenlang maakte de charmante en zachtaardige Laurent zijn wijnen in de kelders van z’n schoonfamilie, op dezelfde manier als de legendarische familie Dauvissat. Toen hij besloot onafhankelijk verder te gaan op zijn domein in Poinchy, een dorpje net buiten Chablis, nam hij de traditionele Dauvissat-methoden van handmatige oogst en gisting mee. Gisting gebeurt in roestvrijstalen tanks, een percentage van de wijn rijpt in oude eiken vaten. 

 

Zijn Chablis als referentie voor de appellatie

Deze rustige genie maakt de puurste en meest klassieke wijnen in de appellatie. Balans en mineraliteit zijn Tribut's signature, waarbij de premiers cru’s vier tot vijf jaar van flesrijping nodig hebben om zich op hun best te laten zien. De wijnen van Laurent Tribut zijn referentiepunten voor de appellatie, hij behoort nu al de top van Chablis. Met drie van de vier kinderen in het familiebedrijf ziet de toekomst er hier rooskleurig uit. Dochters Solange, Adeline en zoon Gabriel nemen, onder de bezielende leiding van papa, het stokje over. Zo kunnen wij blijven genieten van deze wijnen met prachtig rijpingspotentieel. Puur, krachtig gedreven, klassiek gevormd. Dit is briljante, klassieke Chablis gemaakt door een stille maestro en zijn mooie gezin.

 

Vinificatie

Spontane en temperatuurgecontroleerde vergisting in roestvrijstalen tanks totdat malolactische vergisting optreedt. Hierna volgt rijping op gebruikte Frans houten vaten, zonder battonage.

 

Smaakimpressie

Hartige wijn met in de neus tonen van groene appel, peer en rijpe zoete citroen. Precieze wijn met zeer verfijnde mineraliteit.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen