Julia Bertram Handwerk Spatburgunder

€19,95

Land                Duitsland

Regio               Ahr

Bodem             Leisteen, Grauwacke, loess

Lagering           Deels oude houten foeders en oude barriques

Stijl                  Medium, fruit, mineraal

Serveren          In een ruim glas op 17°

Bewaring          6 jaar vanaf oogst

Alcohol %         13,0 %

Inhoud             0,75 l

Gastronomie     Charcuterie, gevogelte, (gegrilde) vis, pasta's,...

 

Omschrijving 

Voor haar instapwijn gebruikt Julia de jongere stokken van al haar percelen. Verschillende van die percelen horen bij de beste van de Ahr. En ook voor een instapwijn is dit indrukwekkend.

Dit is een bijzonder fijne Spätburgunderstijl. Prachtig en puristisch fruit zoals aardbei en framboos gaan schitterend samen met de minerale accenten. In de smaak is elk accent zo mooi aanwezig, zonder dat er iets teveel of te weinig is. Opvallende fraicheur en mooie lengte. Dit is genieten voor de Spätburgunder liefhebbers!

 

JULIA BERTRAM 

Wie wat met Duitsland vertrouwd is, kent haar als Duits Wijnkoningin van 2012/2013. Ze is ook de vriendin van Benedikt Baltes (Weingut der Stadt Klingelberg / Franken), een jonge kerel die majestueuze Spätburgunder in Franken maakt. Julia Bertram heeft enkele toppercelen uit het familiedomein van haar vader alsook dat van haar moeder en tante kunnen overnemen. Haar vader verkocht al zijn druiven aan de coöperatieve en haar moeder werkt nog steeds met haar tante in het familiebedrijf Weingut Ernst Sebastian. Omdat de familie van Julia al lang in de Ahr is gevestigd, bezitten ze percelen in de beste wijngaarden, en met oude stokken. Van zowel moeders als vaders zijde heeft ze in totaal 2,5 ha bij elkaar kunnen krijgen, en dit verspreid over de gehele vallei. Dat maakt dat haar gamma eigenlijk een samenvatting is van de verschillende stijlen in deze piepkleine regio. Haar eerste echte eigen productie van jaargang 2014 bedraagt slechts 7000 fl. Haar ambitie is klein te blijven, en daarom zou ze nooit meer dan 5-6 ha willen bewerken. De wijngaarden in de Ahr vragen door hun vaak extreme hellingsgraad dan ook veel werk. Momenteel bezit Julia nog geen eigen kelder. De vergiste most wordt getransporteerd naar de kelders van haar vriend Benedikt Baltes in Klingelberg (Franken). Benedikt is een gekend Spätburgunder talent en samen zorgen ze voor de verdere uitbouw van beide wijndomeinen. Hun credo is zo puristisch mogelijk werken. Alle werk in de wijngaard, zo min mogelijk in de kelder. Spontane gisting, geen filtering (enkel de instapwijn) en het sulfiteren wordt beperkt tot slechts éénmaal en dit zo dicht mogelijk bij de botteling zodat de wijn vrijer in expressie is.

We waren diep onder de indruk van haar wijnen.. Deze collectie draait moeiteloos met de top in Duitsland mee. De samenwerking met haar vriend Benedikt helpt natuurlijk, hoewel ze duidelijk maakt dat het haar handschrift en stijl is. Julia haar wijnen zijn onwaarschijnlijk elegant, finesserijk en bezitten toch op alle vlak de juiste dosis concentratie. Van niets teveel of te weinig. Prachtige en puristische Pinot Noir, echt verbluffend.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen