Francois Chidaine, Le Chenin d'Ailleurs
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
De chenindruif in de Loire is vergelijkbaar met de grote riesling: beiden vinden hun kracht in aromatische expressie en beiden hebben dat boeiende spanningsveld tussen zoet en zuur. Daarbij 'vertalen' ze hun terroir in een interessante karaktertypering terwijl het fruit discreet is en distinctie heeft. Opvallend is een haarscherpe helderheid en subtiele verfijning. Ondanks het 'gewicht' van de smaak van het rijkelijk rijpe fruit in de licht zoete en rijp zoete wijnen, is er prima verteerbaarheid en stijlvol evenwicht, dankzij de altijd levendige zuren en het bescheiden alcoholgehalte. Uitgangspunt is een goed terroir en lage rendementen, een voorwaarde in dit noordelijke klimaat voor rijpe druiven. Want bij een onvoldoende rijpe chenin valt alle glans en dimensie snel weg. Het contrast tussen goede en slechte jaren kan groot zijn in het noordelijke Loireklimaat, een gat dat gevuld kan worden door de zorg en het lange termijnwerk van de wijnboer in de wijngaard...
François Chidaine
Het domein is in 1989 opgericht door François met enkele hectares in Montlouis-sur-Loire. Hij benadert de specifieke wijngaarden als eigen en unieke terroirs en was al vroeg overtuigd van de magie en rijkheid. De certificering voor biologische wijnbouw volgt al snel in 1992 en voor biodynamie in 1999.
Tegenwoordig omvat het domein 37 ha wijngaarden met 20 ha chenin blanc in Montlouis-sur-Loire, 10 ha chenin blanc in Vourvay en de overige 7 ha zijn aangeplant met Sauvignon, Pinot Noir, Grolleau, Cabernet Franc, Côt et Pineau d’Aunis in de Touraine.
François Chidaine is een perfectionist in de wijngaard. Volgens hem wordt grote wijn niet gemaakt door manipulatie van de wijnmaker, maar geboren aan de wijnstok. De wijnmaker dient zich bescheiden op te stellen want het echte werk wordt gedaan door plant en bodem. Elke wijnstok moet zich goed kunnen ontwikkelen om mooie druiven te kunnen dragen. Vorst in het vroege voorjaar kan een ramp veroorzaken, de jonge uitlopers gaan verloren, dat betekend geen of weinig oogst.
De aarde moet ademen en leven, wijngaard en wijn manifesteren zich altijd veranderlijk hetgeen routine uitsluit, iedere jaargang moet anders benadert worden. Elke wijnstok verschilt van zijn buurman en draagt bij aan de complexiteit van de wijn. De druiven worden op rijpheid geoogst, per trie, men gaat verschillende keren langs de wijnstokken om alléén optimaal rijpe druiven te oogsten.
Pneumatische persing, gisting met eigen gistcellen uit de wijngaard bij 13 - 17°C gedurende 1 maand op houten fust, demi-muids van 600 liter, hierop rijpt de wijn ook om zich met zijn fijne lie te verrijken.