Domaine Marc Morey Chassagne-Montrachet Blanc

€59,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Regio – Terroir - Wijnbedrijf:

de Bourgondische wijnfamilie Morey is wijd vertakt, met diepe wortels in Chassagne-Montrachet, een klein, schilderachtig dorpje, 15 km ten zuiden van Beaune. Het domein Marc Morey wordt geleid door Bernard Mollard, de schoonzoon van Marc Morey. Bernard Mollard is een gepassioneerde wijnman, met een extra zintuig voor kwaliteit en een enorm charisma. Het domein brengt prachtige wijnen, gul, smaakvol en complex, zo wel in wit als in rood, al ruim 20 jaar in ons assortiment. Voor deze Chassagne-Montrachet blanc worden druiven van het domein gebruikt, afkomstig van ruim 20 jaar oude wijnstokken op kalkhoudende leembodem. Waar nodig wordt ook extra most aangekocht bij betrouwbare, bevriende adressen.

 

Vinificatie (wijnbereiding):

de alcoholische gisting vindt plaats in RVS tanks onder strenge temperatuurcontrole. Vervolgens wordt de jonge wijn overgeheveld naar eikenhouten vaten (25% nieuw) waar het tot het einde van de malolactische gisting op eigen bezinksel ligt, met regelmatige ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren) van de ‘lies’. Dit versterkt het minerale karakter van de wijn en geeft meer structuur en romigheid. Na 10 maanden wordt de wijn afgetapt, geklaard en (afhankelijk van het oogstjaar) licht gefilterd voor het bottelen.

 

Smaak impressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit:

zuivere, intense neus, floraal en fruitig, verfijnd en mineraal, met een hint van boter, vanille en goed geïntegreerde houtnuances. Op de tong tamelijk vol en stevig van structuur, mondvullend, sappig, goed in evenwicht, met lange en aanhoudend minerale finale. Serveren: 12°C. Bewaren: drinken binnen 5-6 jaar na de oogst.

 

Culinair advies:

klassiek aanbevolen bij hoogwaardige vleeswaren, gecombineerde salades en voorgerechten met vis, zeevruchten of vlees, forel ‘au bleu’, kikkerbilletjes in romige blanke wijnsaus, à la minute gebakken Sint-jakobsschelpen (alleen het witte vlees, geen ‘corail’) en eekhoorntjesbrood… Bij de kaas, zeker geen sterke smaken, het zou de wijn vernietigen, eerder langzaam gerijpte harde kazen als gruyère, comté, emmentaler of Goudse boerenkaas.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen