Domaine Le Roc des Agnes, RELIEFS Côtes du Roussillon Villages

€32,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

De naam van dit nog jonge domaine komt voort uit een ader van Quarts gesteente die over een heuvel loopt en naar boven reikt, dit is als een wit spoor beplant met carignan wijnstokken in een landschap met zwarte leisteen. De wijngaarden van Roc des Anges hebben een noordelijke ligging ten opzichte van het gebergte van Forcaréal, dit draagt bij aan de opmerkelijke frisheid van de wijnen.

De leisteenbodem is 570 miljoen jaren oud en ontstaan uit gecomprimeerde pure klei.
De gefragmenteerde open rotsstructuur is bedekt door slechts een meter dunne laag grond, waardoor het wortelstelsel van de wijnstok gemakkelijk en tot op zeer grote diepte kan nestelen

25 ha. wijngaard staat aangeplant met merendeels zeer oude wijnstokken. Behoudens een weinig syrah staan er alleen variëteiten die thuis horen in dit zeer droge en warme klimaat.

Carignan domineert, naast grenache noir, grenache gris, macabeu en carignan blanc. Op deze arme bodem liggen de rendementen extreem laag, rond de 17 hectoliter/ha. daarbij speelt de hoge leeftijd van 70 tot 100 jaar oude stokken ook een belangrijke rol.
De bodem heeft een uitstekende drainage, er wordt geploegd, en gewerkt volgens de biodynamie. Het merendeel van de wijn krijgt opvoeding op cuve, veelal van beton, een klein deel ontwikkeld zich op eiken fust met een laag percentage nieuw fust.

Majorie Gallet begon in 2001 met haar domaine met 10 ha. en inmiddels is dit gegroeid naar 25 ha. Ze is afkomstig uit Vienne, noordelijke Rhône, ze komt uit de Côte-Rôtie en het is geen wonder dat de voorliefde voor finesse zo doorklinkt in haar bijzondere Roussillonwijn. In korte tijd heeft ze een reputatie opgebouwd in niet alleen de franse vakpers, ook internationaal maken haar wijnen een grote indruk. Het karakter van deze veelzeggende wijnen is puur, intens en vol volume met een kracht die schuil gaat in aromatische expressie. De wijnen hebben harmonie en tonen in een transparante smaak kruidige nuances en mineralen.

 

RELIEFS Côtes du Roussillon Villages

Terroirs van oude leisteen, rijk aan silicium, in Forcaréal, Montner.

60% carignan, 25% grenache noir, afkomstig van zeer oude wijnstokken van 70 tot 100 jaar, aangevuld met 15% syrah. Rendement 17hl/ha. Handmatige oogst, gisting met hele druiven, eigen gistcultuur, pigéage, 30 dagen cuvaison.
12 maanden opvoeding op betonnen cuve voor 80%, en 20% op ouder eiken fust. Geen filtering, geen collage, bewaarpotentieel 10 jaar.


Culinair advies

Goed gekruide Catalaanse groenteschotels, tomaat/paprika/knoflook, aubergineschotels, tatin van tomaten en notenolie, geroosterde geitenbout met rozemarijn en knoflook, kalfsniertjes, feuilleté met tomaten, lamsvlees, patrijs met bittere sinaasappel, eendenborst, fazant, reebout, lam, haas, wild konijn met thym.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen