Domaine François Merlin Brocéliane Syrah

€19,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

De Noordelijke Rhône heeft met recht een speciaal plekje in het hart van vele wijnliefhebbers. Zowel witte als rode wijn wordt hier met een geheel eigen karakter en in unieke terroirs gemaakt. Hoewel in de 60er jaren nog minder dan 10 ha viognier aangeplant stond, is de huidige internationale revival van de druif vooral te danken aan het enthousiasme voor Condrieu. De rijke, gulle en zwoele witte wijn van viognier komt van steile granieten hellingen met in de beste wijngaarden een bovenlaag van ‘arzelle’  (afgebrokkelde rots, leisteen, mica en klei). Iets meer naar het noorden in Côte Rôtie worden spectaculaire rode wijnen gemaakt van syrah met druiven van steile en zeer zonnige hellingen (getuige de letterlijke vertaling ‘geroosterde helling’) De hellingen zijn zo steil dat de wijngaarden op terrassen aangelegd worden. Essentieel voor het verfijnde en minerale karakter van de wijnen zijn de rotsige schist bodems.

 

Domaine François Merlin
François Merlin kende naast zijn landbouw studie een uitstekende leerschool bij René Rostaing en plantte zijn eerste wijnstokken in Condrieu in 1987. Sinds 2013 wordt hij bijgestaan door zijn zoon Laurent en samen runnen zij het domein van 9 ha viognier en syrah.
 
 
80% van deze wijn wordt gemaakt can Syrah druiven uit Saint-Prim, met ondergronden van klei en zand. De bodem is hier bedekt met de kenmerkende galet stenen. 20% van de druiven komt van granietbodeums in Saint-Pierre-de-Boeuf, net ten noorden van het domein. Soms wordt er een aantal jonge Saint-Joseph stokken gebruikt. 12 maanden houtopvoeding op gebruikte 500 liter vaten.
 
 
Smaakimpressie
Mooie diep donkerrode kleur. In de neus een verleidelijke combinatie van bramenen frambozen. De smaak geeft een zweem van compote van zwart en gestoofd fruit en veel structuur en lengte. 
 
 
Wijn & Spijs
Gevogelte, kalkoen, eend, duif, speenvarken, lamsvlees, konijn, haas, varkensschouder of -rib, oude kaas. 
 
0 sterren op basis van 0 beoordelingen