Domaine François Chidaine, Les Choisilles

€36,00
Beschikbaarheid: Op voorraad
Appellation: Montlouis sur Loire AOP
 

De Chenin Blanc druif in de Loire is vergelijkbaar met de grote riesling, beiden vinden hun kracht in  aromatische expressie, beiden hebben dat boeiende spanningsveld tussen zoet en zuur. Daarbij 'vertalen' ze hun terroir in een interessante karaktertypering terwijl het fruit discreet is en distinctie heeft.
Opvallend is een haarscherpe helderheid en subtiele verfijning. Ondanks het 'gewicht' van de smaak van het rijkelijk rijpe fruit in de licht zoete en rijp zoete wijnen, is er prima verteerbaarheid en stijlvol evenwicht, dankzij de altijd levendige zuren en het bescheiden alcoholgehalte. 
Uitgangspunt is een goed terroir en lage rendementen, een voorwaarde in dit noordelijke klimaat voor rijpe druiven. Want bij een onvoldoende rijpe chenindruif valt alle glans en dimensie snel weg.

 

Domaine Chidaine 

Francois Chidaine is een perfectionist in de wijngaard. Volgens hem wordt grote wijn niet gemaakt door manipulatie van de wijnmaker, maar geboren aan de wijnstok. De wijnmaker dient zich bescheiden op te stellen want het echte werk wordt gedaan door plant en bodem. Elke wijnstok moet zich goed kunnen ontwikkelen om mooie druiven te kunnen dragen. De aarde moet ademen en leven, wijngaard en wijn manifesteren zich altijd veranderlijk hetgeen routine uitsluit, iedere jaargang moet anders benadert worden. Elke wijnstok verschilt van zijn buurman en draagt bij aan de complexiteit van de wijn.  De druiven worden op rijpheid geoogst, per trie, men gaat verschillende keren langs de wijnstokken om alléén optimaal rijpe druiven te oogsten.

 

Culinair advies

Les Choisilles is een droge wijn, aanbevolen bij kreeft, schaaldieren, coquilles, Japanse en Chinese keuken, visgerechten als tarbot met sauce Hollandaise, paling, zalm in zuringsaus, forel, zalm, snoekbaars, kabeljauw, schol, mul, zeeduivel, asperges, beignets van kalfshersenen, tam konijn met crème fraîche, gegrilde kalfsniertjes, Tajine, Munster.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen