Domaine de Montfaucon Baron Louis Côtes du Rhône

€24,95

Wijnbedrijf – Regio – Terroir
Château de Montfaucon is gelegen in het hart van de Rhône vallei op de rechter oever van de rivier. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot in de 11de eeuw wanneer de eerste toren is gebouwd. Het kasteel heeft in vele oorlogen en koninkrijken een belangrijke rol gespeeld door de strategische ligging. Het kasteel is in 1880 volledige gerenoveerd. Hierbij is de typische driehoekige vorm bewaard gebleven en dat maakt dat Château de Montfaucon het enige bewoonde kasteel is met deze vorm in de huidige tijd.

In 1520 wordt er voor het eerst wijn gemaakt op het Château en de oude wijnkelder daterend uit die tijd heeft tot 1936 dienst gedaan. Nu wordt deze kelder enkel gebruikt om wijnen op houten vaten weg te leggen. Tussen 1936 en 1995 werden er op Château de Montfaucon nog druiven geteeld, maar enkel om te verkopen aan lokale coöperaties. Hierdoor werden er geen wijnen meer gemaakt op het Château, maar kreeg men wel de kans om de wijnstokken te laten ouderen tot wel 90 jaar. In 1995 is het Rodolphe de Pins die er voor zorgt dat er weer wijn gemaakt wordt op het Château. Inmiddels beslaat de wijngaard zo’n 60 hectare waar 9 cuvées worden gemaakt.

Bij het wijn maken wordt de druif beschouwt zoals zij is: een fruitsoort. Daarom wil men het uiteindelijke product de oorspronkelijke fruitsmaken goed laten weergeven. De principes van duurzame landbouw worden gevolgd met invloeden van biologische landbouw. Zo worden er geen pesticides gebruikt en werken ze met alleen natuurlijke meststoffen.

Één van de sterke punten van Château de Montfaucon is de verscheidenheid aan bodemsoorten en druivenrassen.

Vinificatie (wijnbereiding)
Van de wijngaarden tot de wijnkelder werkt men zeer voorzichtig om de kwaliteit en zuiverheid van de vrucht te behouden. Om de balans in de wijn te verbeteren worden er maximaal 5 druivenrassen tegelijk met elkaar gefermenteerd. Dit verhoogt de uitwisseling en integratie van verschillende druiven tijdens de belangrijke fermentatietijd. Door de temperatuur en de periode waarin de schillen gebruikt worden, meestal 8 tot 14 dagen, probeert men enkel zachte tannines te onttrekken.
De wijnen ouderen op Frans eikenhout.

Smaak impressie
Alleen het beste fruit van oude stokken wordt gebruikt voor deze cuvée. In de neus pruimenfruit, cacao en licht animale tonen die zich verder zullen ontwikkelen naarmate de wijn ouder wordt. Een aantrekkelijke soepelheid, met donkerrood pitfruit (pruimen, zwarte kersen) in de inzet, gevolgd door kruidige nuance (laurier) en specerijen (zoethout). In de ontwikkeling dienen ook rokerige (bacon, cacaobonen) tonen zich aan. De soepele tannine en aangename zuurgraad geven de wijn duidelijk structuur.

Culinair advies
Combineert uitstekend met geroosterd lam.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen