Domaine Chapoton Côtes du Rhône

€12,95

wijngaard - het domaine heeft 57 ha. in 3 gemeenten met 3 verschillende terroirs.
les garrigues, het sendiment van de rhônerivier en de Aygues met gesteente en kalk; dit warme terroir is geschikt voor grenache, mourvèdre, carignan en cinsault.
Het geeft wijn met een genereus, fruitrijk karakter (framboos, bosbes) met geurigheid van de garrigue, en duidelijk aanwezige tannines met een soepel karakter.

 

Handmatige oogst, trie in de wijngaard, rendementen 40-45 hectoliter/ha. 80% ontsteling, 20% druif met steel. Het streven is naar een koele fermentatie, de nadruk ligt op het fruit. De extractie komt tot stand niet door een warme gisting maar door de alcohol.

De mourvèdre gist samen met de grenache.
Alleen de natuurlijke gistcultuur uit de wijngaard, geen fabrieksgist. Geen zwavel tijdens de gisting, bescherming van de most met stikstof, most wordt gekoeld naar 17°C.

De carignan wordt altijd het laatst geoogst, zo rijp mogelijk, wordt niet ontsteelt en krijgt bij ca. 17°C een koele en langzame gisting, semi-carbonique, en er is weinig remontage.
De Syrah wordt ontsteelt, de druiven worden gekneusd, en er is 2 maal remontage per dag omdat dit een reductieve druif is,
gisting tot 25-30°C. 

15 tot 20 dagen gisting met remontage en pigéage, gisting tot maximaal 28° C. assemblage voor de malolactische gisting voor een optimale verweving. Opvoeding op cuve, botteling in het voorjaar volgende op de oogst.
Tijdens de gisting en de élevage wordt geen zwavel gebruikt, alleen voor de botteling een uiterst geringe dosering, de wijnen blijven très naturel!  

stijl                                                                                                              
hartveroverende wijn met een gul karakter, rijp maar verkwikkend, bescheiden tannines en het genot van rijkelijk fruit in een soepele smaak met spanning en kruidige provencaalse aroma’s, verfijnd peperig.

wijn & gerecht - aanbevolen bij gevogelte, bijvoorbeeld kip met geconfijte sinaasappel, kalkoen, tamme of wilde eend, gebakken levertjes, speenvarken met rozemarijn, paëlla, gegrilde niertjes, lichte vleesgerechten van varken, kalf, en lamskotelet.

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen